Bornerande juldricka på granatäpple

Smått & Gott. En syrlig klarröd dricka med vit skumkrona.

Ingredienser

1 kg granatäpple
1,5 l vatten
1 msk citronsyra
5 dl strösocker
1 knivsudd jäst

Tillagning

Halvera granatäpplena och gröp ur kärnorna. Arbeta över en bunke så att all saft kommer med. Undvik att få med de vita hinnorna. Strö över citronsyran. Koka upp vattnet och slå det över kärnor och saft i bunken.
Rör om och täck över med plast. Låt stå på sval plats i ett dygn. Rör om då och då.
Sila saften och rör ner sockret. Rör tills det smält. Samla nu i ytterst lite jäst utan att röra om. Låt stå övertäckt i rumstemperatur tills en liten jäsning kommit igång. Skumma och häll dricka på flaskor, men inte ända upp om drickan skulle efterjäsa. Ställ flaskorna i kylen. Hållbar cirka en veck.
Vill man ha en stilla dryck kan man utesluta jästen. Då bör man tillsätta 1 krm natriumbensoat för hållbarhet. Samma recept kan användas till lingon. Det går också att utgå från granatäpplejuice. Då måste sockermängden minskas eftersom juicen är sötad.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: