Biffgryta med blomkålsmos och inlagd gurka

Lagat. Vem har  sagt att matlådor ska vara tråkiga? Biffgryta passar lika bra i låda som på dukat bord.

Ingredienser

Biffgryta

cirka 10 hela små steklökar
500 g biff i 2×2 cm tärningar
1 tsk mjölkfritt margarin
1 skivad morot
200 g små hela champinjoner
1 msk tomatpuré
1 tsk hackad färsk timjan
1 lagerblad
2 msk oxfond
1 dl vatten
1 dl rödvin
2 tsk mörk maizenaredning

Blomkålsmos
1 blomkålshuvud
salt, peppar

Inlagd gurka
0,5 gurka
0,5 dl hackad persilja
1 msk ättikssprit
1 msk socker
0,5 dl vatten
vitpeppar
0,5 krm salt

Tillagning

Biffgryta
Koka löken i lättsaltat vatten cirka 5 minuter och skala den. Det går också att skala löken och sedan steka den direkt, löken blir då inte lika mjuk. Bryn köttet i matfett i en gryta. Tillsätt morot, svamp och lök och låt allt bryna så att det får lite färg. Krydda med tomatpuré, timjan, lagerblad och oxfond och späd med vatten och vin. Koka upp och låt puttra cirka 10 minuter. Rör ner maizena och koka ett par minuter till.

Blomkålsmos
Dela blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av det mesta av vattnet och mixa blomkålen. Smaksätt med salt, peppar.

Inlagd gurka
Skiva gurkan tunt. Blanda ättika, socker, vatten, peppar och salt i en skål. Lägg i den skivade gurkan. Strö över hackad persilja. Låt gärna gurkan ligga i lagen någon timme före servering.

Skriv ut

Recept Linda SvenssonFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: