Äppelkolor

Sött. De här amerikanska äppelkolorna får sin smak av ofiltrerad äppeljuice, som bland annat kan köpas på flaska i kyldisken. Den är lite mildare i smaken än vår vanliga äppeljuice, och är vit i färgen.

Ingredienser

4,5 dl ofiltrerad äppeljuice
2,5 dl havregrädde
1 tsk kanel
1 nypa muskotnöt (kan uteslutas)
3,5 dl strösocker
3 msk vatten
1 dl ljus baksirap
50 g mjölkfritt margarin, tärnat

Tillagning

Häll äppeljuicen i en kastrull, och koka på hög värme tills mängden juice reducerats till ca 1 dl vätska. Ha kastrullen under uppsikt så att juicen inte bränns! Låt svalna.
Blanda 1,5 dl av havregrädden med kanel, muskot och den reducerade äppeljuicen i en skål.
Blanda resten av havregrädden, vatten och sirap i en kastrull. Låt koka på låg värme tills sockret lösts upp totalt (ca 5-10 minuter).
Dra ifrån kastrullen och rör ned äppeljuiceblandningen. Rör i smöret och rör om tills alla ingredienser blandats. Koka på låg värme, under omrörning tills du kan göra kulprovet*.
Häll ut kolan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt svalna i rumstemperatur eller kylskåp. När smeten stelnat kan du skära rutor och slå in i bitar av bakplåtspapper. Förvaras torrt och svalt eller i kylskåp.

Skriv ut

Recept Susannah ElersFoto Jens Sølvberg

Hitta fler recept som innehåller: