Äppeldricka med kvitten och citronmeliss

Smått & Gott. Blir 1,5 liter outspädd. En klassisk måltidsdryck med frisk smak och vacker ljust grön färg. Passar också bra till bål spädd med fruktsoda, eller till drinkar.

Ingredienser

1,25 kg gröna äpplen
250 g kvittenfrukt
1 kruka citronmeliss, eller 3-4 kvistar
1,5 liter vatten
2 tsk askorbinsyra
2 msk citronsyra
1 liter socker

Tillagning

Blanda vatten, citron och askorbinsyra i en rostfri bunke. Skölj äpple och kvitten och skär bort skadat eller missfärgat skal. Halvera frukten och skär den i skivor. Lägg ner det skurna i bunken. Låt kärnorna vara med. Skölj och klipp ner citronmelissen. Rör om och täck över. Låt bunken stå i kyl i minst ett dygn.
Häll fruktmassan i ett stort durkslag med silduk eller ren handduk sköljd i hett vatten och urvriden.
Tillsätt sockret i den avrunna saften. Rör tills sockret är helt smält. Häll upp drickan på rena flaskor. Förslut dem och förvara drickan i kyl. Servera med is och utspädd med vatten i proportionerna 1:2.

Skriv ut

Foto Hanneke Bonthuis

Hitta fler recept som innehåller: