Populärt med föräldragrupper på Facebook

För den som bor på en liten ort eller som inte har möjlighet att gå med i en föräldragrupp är i stället nätet en guldgruva. Här finns mängder av grupper för alla slags allergiker – doftöverkänsliga, nötallergiker och föräldrar med allergiska barn.

Det är inte alla som har tid eller möjlighet att träffa andra föräldrar och prata allergier ansikte mot ansikte. Då kan diskussionsgrupper på nätet vara ett bra alternativ. Det går att hitta nätbaserade grupper och diskussionsforum för det mesta som går att vara allergisk eller överkänslig mot – och snabbast växer diskussionsgrupperna på det sociala nätverket Facebook.

För många betyder grupperna gemenskap

Therese Andersson är administratör för Facebookgruppen Barn med mjölkproteinallergi. I gruppen delas allt från recept på mjölkfri lasagne till frågor om symptom och innehållsförteckningar.
–– När jag upptäckte att min son var allergisk mot mjölkprotein kände jag ingen annan som var i samma situation. Därför var det en stor lättnad att hitta den här gruppen och att få skriva av mig den frustration jag kände när folk i omgivningen inte förstod vad allergin innebar.

Tips och varningar

Hon fick snabbt massor av tips och råd från de andra medlemmarna i gruppen. Mest nytta har hon haft av tips på ”säkra produkter” i mataffärerna, som mjölkfritt pulvermos och frysta kanelbullar. Men även av varningar för produkter hon inte hade en aning om innehöll mjölk, som vissa våtservetter och tandkrämsmärken.
När gruppen behövde nya administratörer tog hon på sig ansvaret. Nu är hon i stället mer den som hjälper andra än som frågar om råd. Sonens mjölkallergi har i dag mildrats något, men i stället har han utvecklat allergi mot nötter. Därför har hon även gått med i en grupp för nötallergiker.
–– Facebookgrupperna är nog viktigare för oss som kommer från mindre städer, där man kanske inte känner till så många andra allergiker. För många innebär grupperna en gemenskap, jag vet några i mjölkallergigruppen som har börjat träffas och baka tillsammans. Men jag tror också att grupperna är bra på att sprida vidare kunskap om allergier, till exempel genom upprop av olika slag, säger Therese Andersson.

Här kan du diskutera allergi med andra

– Facebook-gruppen Allergibarn (251 medlemmar): En diskussionsgrupp för föräldrar med barn som har allergier av olika slag. Sluten grupp.
– Barn med mjölkprotein allergi (369 medlemmar): Facebook-grupp för föräldrar med mjölkallergiska barn. Sluten grupp.
– Astma- och allergiföräldrar (456 medlemmar): Astma- och allergiförbundets facebook-grupp för familjen som lever med astma, allergi och överkänslighet. Sluten grupp.
– Facebook-gruppen Naturligt glutenfritt – Celiaki (848 medlemmar): En grupp för alla som måste hålla en strikt glutenfri diet. Sluten grupp.
– Nötallergikernas vänner (350 medlemmar): Facebook-grupp som värnar nötallergikers och jordnötsallergikers rätt att slippa bli utsatta för livsfara i vardagliga situationer. Har även en hemsida, men i gruppen på facebook kan medlemmarna ställa frågor och ge tips och råd till varandra. Öppen grupp.
– Diagnos Jordnötsallergi (156 medlemmar): Facebook-grupp för alla med jordnötsallergi. Sluten grupp.
– In the air – be aware (510 medlemmar): Astma- och Allergiförbundets nätverk för människor med sensorisk hyperreaktivitet, SHR och multiple chemical sensitivity, MCS. Sluten grupp.
– Facebook-grupperna Köldallergi = Köldurtikaria = Cold Urticaria (90 medlemmar) och Köldallergi-Urtikaria (Astma- och allergiförbundet, 21 medlemmar): Två grupper för alla som har hudeksemet urtikaria, som utlöses av kyla. Öppen respektive sluten grupp.
– Diskussionsgruppen om barnastma (205 medlemmar): en av Astma- och Allergiförbundets grupper på Facebook. Öppen grupp.
– Dessutom har diskussionsforumet Föräldraliv en avdelning där flera olika sorters allergier diskuteras: http://www.familjeliv.se/Foralder/Forum-3-318/

Text Zandra Zernell

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php