Nya glassorter kräver uppmärksamhet

Inget varslar så tydligt om sommar som nya glassorter. Den här gången är det bland annat Oatly och GB som kommer med nya produkter, men det finns anledning för allergiker att vara uppmärksamma på allergirisker i och med den nya trenden med växtbaserade glassar.

Företaget Unilever, som äger GB Glace, veganiserar fler produkter, och vid första anblicken är det en god nyhet att GB nu släpper sin klassiker Big Pack i en växtbaserad version. Vid en närmare kontroll visar det sig dock att de inte rekommenderar glassen till mjölkallergiker. Den nya glassen tillverkas av bland annat kokosfett och ärtprotein, men enligt innehållsförteckningen kan den även innehålla mjölk då den tillverkas på samma produktionslinje som flera mjölkhaltiga glassar.

En annan nyhet är att Oatly kommer med två nya smaker: mintchoklad och hasselnöt. Introduktionen av en glass med hasselnöt har inte åtföljts av några förändringar i övriga produkters innehållsförteckningar, och Allergia har därför kontaktat Oatly och frågat om den nya glassorten innebär någon risk för kontaminering vid tillverkningen av de nötfria glassarna. Det har också florerat rykten om att det finns spår av mjölk i Oatlys glassar. Presskontakten Fredrik Elisson intygar att glassarna är säkra för såväl mjölk-, soja- som nötallergiker.

– Alla våra produkter inklusive glassarna är fria från mjölk och soja. Det finns inte spår av nötter i någon av våra glassar, utom givetvis i Hazelnut Swirl som framgår av namnet, och kontroller utförs på plats i fabriken för att undvika korskontaminering av samtliga allergen.

Mjölkallergiker kan alltså lugnt fortsätta äta av Oatlys glassar även fortsättningsvis.

Läs innehållsförteckningen

Ett annat företag som kommer med mjölkfria glassnyheter är Triumfglass, som nu till exempel säljer lösglass med smaken Gammaldags Skruven, som är en sorbet med tre smaker i 1,75-litersförpackning.

Det finns dock anledning att läsa innehållsförteckningen flera gånger, och inte bara förlita sig på de förteckningar företagen erbjuder på sina hemsidor. Allergia har uppmärksammat Triumfglass på att deras allergiguide på hemsidan listar en gräddglasspinne som “mjölkfri”, vilket deras presskontakt dock meddelar kommer att rättas till snarast möjligt.

Text Susannah Elers Foto Colourbox