Mjölkbonden blev laktosintolerant på äldre dar

Ingvar är laktosintolerant och beroende av specialkost för att hans mage ska fungera. Han vet själv vad han inte tål och får laktosfria produkter på äldreboendet där han bor.

Ingvar Johansson, 87 år, bor på äldreboendet Liljegården mitt i Örsundsbro, utanför Enköping. Han hade det jobbigt med magen sista tiden innan han fick reda på att han inte tålde laktos. 1996 fick han stroke, och vårdades på Enköpings lasarett. Det var där man upptäckte hans laktosintolerans och han fick instruktioner om hur han skulle äta. Dessa har enhetschefen på Liljegården fått.
– Nu har jag aldrig problem med magen lägre så länge jag undviker det jag inte tål. Jag har aldrig tyckt om grädde på tårta, av naturliga skäl, förstår jag nu, säger Ingvar.
Det händer att han äter grädde av sociala skäl. När kyrkan eller syföreningen är på besök en gång i veckan bjuder de på fika och ibland är det gräddtårta.
Men det märks på magen, han får diarré och gaser om han inte håller dieten.

Jag drack vatten istället och undvek mjölk

Innan Ingvar blev pensionär arbetade han på Hushållningssällskapet i Uppsala som försöksassistent. Tidigare i livet har han också haft 16 mjölkkor, även om han själv oftast undvikit att dricka just mjölk.

Serveras separat

På Liljegården lagas all mat på plats i köket, vilket är bra. Den här dagen serveras kotlettrad och potatisgratäng till lunch. Här liksom på andra äldreboenden är måltiderna en viktig del av vardagen. Ingvar får sin egen potatisgratäng, lagad på mjölkfri vispgrädde, serverad ur en liten gratängform. En av Ingvars favoriträtter är Janssons frestelse. Den får han också i en separat form tillagad på mjölkfri grädde och mjölkfritt margarin. Såser och pannkakor får han också utan laktos. På sin lunchbricka har Ingvar ett eget paket med mjölkfritt margarin som han brer på knäckebrödet.
På morgonen äter Ingvar och de andra uppe på sin avdelning. Ofta blir det gröt och mjölk, och där finns Ingvars låglaktosmjölk.
– Hemma kan man inte säga att man inte vill ha, utan jag har undvikit vissa saker i möjligaste mån, säger Ingvar, som tror att han kanske haft den här intoleransen jämt fast han inte vetat om det.
– Jag drack vatten istället och undvek mjölk så gott det gick. Här får jag ju låglaktosmjölk, konstaterar Ingvar nöjt.
Ingvars fru Anja Johansson, som bor hemma, tycker att personalen är tillmötesgående vad gäller specialkosten för Ingvar, men tillägger att det märks direkt om han ätit något han inte tål.

Fungerar bra

Gunilla Grönholm som jobbar i köket tycker att det fungerar bra med tillagningen av den laktosfria kosten. Avdelningarna beställer margarin och mjölk från köket två gånger i veckan.
– Ingvar är tacksam så det går bra. Och han vet ju själv vad han tål och inte tål, säger hon och tillägger att de erbjuder Ingvar laktosfri glass som alternativ till fikabröd om han vill.
– Det känns mycket bättre i magen nu när jag får den här kosten jag tål, säger Ingvar glatt innan han tar sin rollator och går tillbaka upp till sig igen.

Text Anna Olsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php