Meja moviestar

Med rätt inställning, god kommunikation, lingonsylt och sirap kan man klara det mesta. Det visar Meja Björkefall, tolv år. Hon är multiallergisk men har trots de utmaningar det innebär ändå kunnat spela en av huvudrollerna i en ny film.

Meja har gått på drama sen hon var sex år. Förra året flyttade hon, hennes systrar Juni och Leah, mamma Clara och pappa Mikael från Vaxholm ner till Lund. En dag hörde ett filmbolag av sig till den nya skolan och berättade att de letade efter skådespelare till deras kommande film Krig. Den skulle regisseras av Goran Kapetanovic som vann Guldbagge för bästa regi 2017 med filmen Min faster i Sarajevo.
Mejas audition kändes bra. Det följdes av flera och till slut fick hon rollen.
– Jag tycker att det är roligt att uppträda på scenen. Att gå in i andra karaktärer och identiteter, säger Meja Björkefall.

Kände oro

Men efter det positiva beskedet uppstod ändå tveksamheter. Meja hade fått en huvudroll. Det innebar inspelningar under många veckor och långa filmdagar. Hur skulle det här fungera rent praktiskt med hänsyn till Mejas många allergier?
Meja är allergisk mot många saker vilket innebär att hon behöver anpassningar i vardagen, allt från kosten till miljön omkring henne. Förutom livsmedel blir Meja också sjuk av parfymerade produkter.
– Ja, det är inte doften i sig utan det är kemikalierna som finns i parfym som hon reagerar på och blir sjuk av. Det kallas MCS – Multiple Chemical Sensitivity, berättar Mikael Björkefall. Mikael berättar att de kände oro kring hur det skulle gå att anpassa vissa saker under filminspelningen för att Meja skulle må bra.
Efter samtal med cateringfirman som levererade maten till inspelningen var det inga problem att hitta på alternativ för Meja och när det behövdes hade Meja med sig egen mat.
– När vi skulle fika hade jag min egen korg med te och lite gott som vi bakat hemma, säger hon.
En särskild guvernant var med de unga skådespelarna under de långa dagarna och hon hade koll på Mejas korg. I den låg förutom fikat också en EpiPen, en spruta med adrenalin, tillsammans med betapred- och antihistamintabletter och ögondroppar.
Inspelningen skedde under november-december och ofta utomhus, så det var ganska kalla dagar. Meja hade underställ på sig som fick tvättas hemma med parfymfritt tvättmedel och utan sköljmedel som vanligt.

Allergisk mot kemikalier

De besvärligaste situationerna var de med smink och när man skulle fixa håret. Särskilt scenen med näsblod. Hur skulle det gå till?
– Jag ringde och pratade med stylisten och sa att det här med låtsasblod inte kommer att funka för Meja. Men de blandade ihop ekologisk lingonsylt med sirap, så det gick bra ändå, säger Clara Björkefall.
Det smink som användes i övrigt var ekologiskt mineralsmink, vilket också funkade.
Nästa bryderi var hårfärgen.
– De tyckte att Meja behövde se tuffare ut och ville göra hennes hår mörkare. Men Meja är ju allergisk mot kemikalier. Jag googlade och lade ut frågor i allergiforum om det fanns någon hårfärg som fungerade, berättar Clara Björkefall.
En ekofrisör i Lund beställde sedan hem en färg som de fått ett tips om.
– Vi åkte till frisören, lade in en slinga och väntade i tio timmar för att se om det blev någon reaktion. Men det blev det inte, utan det gick bra, fortsätter Clara.
– Men det var en väldigt naturlig produkt – om man säger så, säger Mikael Björkefall med ett lite snett leende.
– Ja den luktade komocka! konstaterar Meja.

Kommunikation och vilja

Nu är filmen klar och slutsatsen är att det gick. Trots alla farhågor.
– Har man bara lite god vilja och god kommunikation så går det mesta, säger Mikael Björkefall.
– Det har varit väldigt roligt. Om det var något som inte kändes okej fick jag säga till och jag ändrade en del repliker. Goran kallade mig för miniregissör. Och Mira, rollen jag spelat, var som att känna en ny person. Hon är tuff och cool och gillar uppmärksamhet.
Den 27 oktober är det premiär och hela Mejas klass är bjudna.
– Det blev värsta jublet när vi berättade det, säger Meja Björkefall.

Filmfakta om Krig
Regi: Goran Kapetanovic
Manus: Janus Tai Moshult
Medverkande: Loke Hellberg, Meja Björkefall, Emilio Silva, Malin Levanon med flera
Åldersgräns: 11 år
Premiär: 27 oktober 2017
Distribution: Folkets Bio

 

Text Tobias Malmborg Foto Jakob Hydén