Marie tjatade sig till allergiutredning

Marie Larsson, 27, led av kliande och svidande utslag på armar och händer – men skickades gång på gång hem från vårdcentralen med recept på kortisonkräm.
När hon till slut fick remiss till en hudläkare visade det sig att hon var kontaktallergisk.

Problemen började redan när Fagerstabon Marie Larsson var liten. Då kom utslagen framför allt när det var vinter och satte sig på händerna.
– Mamma trodde att det var för att jag gick med blöta vantar, men det fortsatte även efter småbarnsåren. Barnavårdscentralen skrev ut mild kortisonkräm och periodvis var huden ändå ganska bra fram till att jag började i gymnasiet. Men sedan dess har utslagen alltid funnits där, säger Marie.

Gör ont

Nu för tiden har hon utslag på händer och även armar året runt. Huden är röd och torr, kliar, svider och gör ont – framför allt när utslagen vätskar sig. Flera gånger har hon sökt sig till vårdcentralen för att få hjälp att utreda utslagen, men besöken har alltid slutat med att hon gått därifrån med ett recept på kortisonkräm i handen. Hon har då smörjt sig med krämen och tillfälligt blivit bättre, men sedan har utslagen snabbt blivit inflammerade igen.
– Ibland har jag varit så desperat att jag rivit i utslagen, för att få det att sluta klia. Jag har bett om att få komma till en hudmottagning för att bli undersökt och kanske få en behandlingsplan av något slag, men läkarna har bara svarat att det inte är någon idé eftersom jag haft problemen så länge. En dag stod jag inte ut längre, så jag ringde själv till hudmottagningen och vädjade om hjälp, berättar hon.

Remiss

Personalen på hudmottagningen upplyste henne om att hon måste ha en remiss för att få komma dit och Marie sökte sig återigen till vårdcentralen. Denna gång fick hon träffa en läkare som hon upplever lyssnade mer och hon berättade även att hon varit i kontakt med en hudmottagning. Läkaren skickade en remiss dit och efter tre månaders väntetid fick hon äntligen en tid.
– Hudläkaren skrev ut kortison som jag skulle smörja mig med enligt en specifik behandlingsplan som var längre och mer detaljerad än på vårdcentralen. Dessutom fick jag göra ett lapptest för att se om jag hade någon kontaktallergi. Under två dygn fick jag ha lappar på ryggen och sedan läste läkaren av resultatet, säger Marie Larsson.
I lapptestet testades hon för de ämnen som ingår i svensk basserie – ett knippe testämnen som patienter med kontaktallergiska eksem testas för i Sverige. Testet visade att hon var kontaktallergisk mot det som kallas parfymmix 1. Det är en blandning av åtta olika doftämnen som kan förekomma i bland annat tvålar, handkrämer och diskmedel.

Läser noga

Marie Larsson fick veta att hon skulle försöka undvika de åtta ämnena framöver, genom att vara noga med att läsa innehållsförteckningen på alla hudvårdsprodukter hon använder.
– Det går ganska bra, i alla fall med det jag köper själv. Men det är svårare på jobbet, jag jobbar inom hemtjänsten och där går det inte att ha koll på allt jag använder.
Det har bara gått någon månad sedan hon fick beskedet från hudläkaren, så hon har ännu inte märkt någon större förbättring i sina eksem. Eftersom hon har en atopisk hud i grunden kommer de förmodligen aldrig att bli helt bra. Men om hon undviker att utsätta sig för doftämnena blir det en sak mindre som triggar eksemen.
Även om Marie är glad över att numera känna till sin kontaktallergi är hon också kritisk till att hon inte fått en regelbunden kontakt på hudmottagningen.
– Efter besöket där avslutades mitt fall, så nästa gång jag får svåra problem med eksemen måste jag gå till vårdcentralen och be om remiss igen. Trots att det är hudmottagningen som sitter på rätt kunskaper, säger hon.
Hennes tips till andra med svårbehandlade eksem är att inte ge upp och att tjata på vårdcentralen för att få en remiss.
– Jag tror att det hjälpte att jag själv tagit kontakt med hudmottagningen innan, så att läkaren förstod att jag var i desperat behov av hjälp. Nu har jag ändå en grund att stå på, i och med att jag gjort en ordentlig utredning, säger hon.

Text Zandra Zernell Foto Sara Flodin

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php