Läsaren

Gunnel ”Tilda” Holstius, 50

Bor: Enköping
Gör: Kanslist och informatör på HSO

Varför är du medlem?
– Jag har haft astma sedan jag var 10 år och jag får bara fler och fler allergier. Jag har haft anafylaxi två gånger, första gången när jag var 13 och fick smärtstillande hos tandläkaren, andra gången var i höstas. Jag tog bort tistlar ur pälsen på min hund utan att tänka mig för, jag är väldigt allergisk mot flera växter. Jag fick direkt urtikaria på hela handen och tog antihistamin, men när jag sedan åt en kaviarmacka, som jag vanligtvis tål, blev det för mycket för kroppen.

Vad skulle du vilja förändra för att livet med allergi skulle bli lättare?
–– Jag skulle vilja öka kunskapen hos allmänheten, att man tänker på att inte ta på sig hela flaskan parfym eller röka den där sista cigaretten precis innan man går in på ett möte till exempel.
–– Jag önskar också att vi som har allergi är mer toleranta mot varandra och accepterar varandras olikheter. Jag har en hund som betyder jättemycket för mig. Ibland när jag mår dåligt tror jag inte att jag skulle komma upp ur sängen om det inte var för att hunden måste komma ut.
–– Jag är själv inte allergisk mot just hundar och min läkare säger att det inte förvärrar min astma. Trots det är det många som har svårt att acceptera att jag har hund. Jag tar alltid hänsyn till personer som är allergiska mot hund, då håller jag mig självklart undan. Jag är väldigt noga med mina kläder, jag har alltid rentvättade kläder när jag ska till jobbet eller på möten. Det blir mycket tvättande, men det gör jag gärna.
–– Min kollega har katt, som jag är allergisk mot, och hon gör likadant med sina kläder och det fungerar.
–– Jag tror att anledningen till att jag tål hund, trots att jag är allergisk mot andra pälsdjur, är att jag levt med hundar sedan jag var liten. Det upprätthåller toleransen.

Vad tycker du om Allergia?
–– Jag har svår dyslexi så jag har Allergia som taltidning. Det är en fantastisk service att få tidningen på det viset. Jag läser ju på jobbet när jag måste, men det tar väldigt lång tid.