Läkemedelssubstanser i kinesisk örtsalva

Den kinesiska örtkrämen Yiganerjing cream har marknadsförts som en mirakelsalva mot atopiska eksem och psoriasis. Men brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA varnar nu för krämen, som bland annat innehåller ett starkt kortisonämne.

Yiganerjing cream har sålts på bland annat Ebay, Amazon och Aliexpress och marknadsförts som botemedel mot allt från klåda och eksem till svampinfektioner, psoriasis och rosacea.
Krämen har tipsats om i flera Facebookgrupper på nätet, även i en svensk grupp för bland annat atopiskt eksem. Där har den kallats mirakelsalva, eftersom så många upplevt att den hjälper mot svårbehandlade eksem. Det har diskuterats huruvida krämen innehåller kortison eller inte, men eftersom det inte står med i innehållsförteckningen har många trott att det rör sig om en salva enbart gjord på naturliga ingredienser från växtriket.

Starka steroider

Den brittiska läkemedelsmyndighetens granskning visar nu att krämen innehåller det starka kortisonämnet clobetasol propionate. Den tillhör den starkaste gruppen steroider, som kan ha mycket starka biverkningar och enbart ska användas sparsamt i akuta fall vid psoriasis och svårt akut uppblommande eksem. Dessutom innehåller krämen två antisvampmedel.
Ämnena är läkemedelsklassade och den brittiska läkemedelsmyndigheten har förbjudit försäljning av krämen, som de menar är farlig att använda utan ordination från läkare.
Svenska Läkemedelsverket har ingen egen information om krämen. Men enligt utredaren Martin Burman är det viktigt att komma ihåg att produkter som köps utanför Sverige och EU inte genomgår samma myndighetskontroll och säkerhetsbedömning som godkända läkemedel som säljs här gör.

Påstått naturlig

Många har ansett att salvan förbättrat deras eksem mer än deras vanliga behandling – hur kommer det sig?
– Det är inte så konstigt eftersom den visat sig innehålla samma ämne som Dermovat, ett starkt kortisonpreparat mot psoriasis och eksem som är receptbelagt, eftersom det ska användas med försiktighet, säger Martin Burman.
Det är särskilt allvarligt att krämen som granskats påstås vara naturlig och att läkemedelssubstanserna inte finns med i innehållsförteckningen, menar han. Det gör att människor inte förväntar sig några risker och därför kanske behandlar stora områden av kroppen med den.

Text Zandra Zernell Foto MHRA