Känslighet för biogena aminer liknar allergi

Klåda, nässelutslag, migrän eller ont i magen efter julbordet trots att du inte ätit något du är allergisk mot? För den som är känslig mot biogena aminer kan reaktionerna komma som ett brev på posten under julens helger.

Om det finns höga halter av vissa aminosyror i ett livsmedel, eller om maten förvaras på ett sätt som gynnar tillväxten av vissa specifika bakterier, kan det bildas biogena aminer, vilket är kemiska föreningar som finns naturligt både i maten vi äter och i kroppen.

Det finns flera olika biogena aminer, till exempel ​​tryptamin, serotonin och kadaverin, men den mest kända är kanske histamin, vilket är ett ämne som bidrar till allergiska symtom. Om man får i sig mat som innehåller höga halter histamin kan man drabbas av allergiliknande matförgiftningssymtom, till exempel illamående, svettningar, hjärtklappning, kräkningar, diarré och magont, men man kan också få nässelutslag, rodnad och migränliknande huvudvärk. Det förekommer också svårare besvär, som andningsproblem, svullen tunga och hals och suddig syn. Oftast kommer reaktionen snabbt, och varar i upp till ett dygn.

En del fiskarter kan också innehålla höga halter histamin om de hanterats felaktigt. Detta kan i vissa fall ge symtom som påminner om matförgiftning eller allergi. 
Även vid allergier orsakas symtomen av en histaminreaktion, men då triggas reaktionen av IgE-antikroppar mot det specifika födoämnet. När man är känslig för biogena aminer går det inte att hitta IgE-antikroppar i blodet. Därför kallas det ibland för pseudoallergi.

Den sammanlagda mängden

Reaktionerna på biogena aminer påverkas av hur stora mängder du fått i dig, men också av hur du mår i övrigt, och vilka livsmedel du kombinerar. När flera histaminrika livsmedel kombineras kan det bli svårare för kroppen att bryta ner histaminet. Ena gången du äter livsmedlet kanske du inte reagerar alls, men nästa gång är reaktionen ett faktum – för att du totalt sett fått i dig mer biogena aminer än din kropp klarar av: bägaren rinner över. Därför kan det vara svårt ibland att lista ut vad det är du reagerar på.

Det är också stora individuella skillnader på hur känslig man är för biogena aminer, men generellt kan allergiker och astmatiker vara mer känsliga mot histamin i livsmedel än andra individer. På grund av medicinering eller skador på enzymsystemet kan en del människor också ha en begränsad eller blockerad förmåga att bryta ner vissa biogena aminer. För känsliga personer kan därför till exempel ett enda glas vin vara tillräckligt för att orsaka symtom.

Alkohol triggar

En stor andel av de godsaker vi har på julbordet är histaminrika eller frisätter produktionen av histamin i kroppen. Dit hör till exempel choklad, tomater, spenat, långlagrade ostar, vin, korvar, fermenterad mat, rökt skinka, torkad frukt, skaldjur, öl, picklade grönsaker och ansjovis. I mat som blivit stående framme under längre tid i rumstemperatur, till exempel på ett julbord, ökar också histamininnehållet.

De biogena aminerna bryts ner i tarmen av ett enzym som heter DAO, diaminoxidas. Något som kan göra dig mer känslig för biogena aminer är att dricka alkohol, eftersom det hämmar kroppens egen produktion av detta enzym. Om du till exempel dricker vin, som både sänker produktionen av DAO-enzym och innehåller histamin, tillsammans med histaminrik mat ökar alltså risken för att du ska få besvär.

Så, detta är orsaken till att en typisk julmiddag, med vin och öl, lagrade ostar och korv kan vara spiken i kistan för den som är känslig! Lösningen kan vara att försöka lista ut var din egen gräns går för hur mycket biogena aminer din kropp klarar, genom att till exempel ta mindre av allt, eller att avstå från alkohol.
Om du misstänker att du är överkänslig för biogena aminer kan din vårdcentral göra ett DAO-test. Testerna skickas till Sahlgrenska universitetssjukhuset för analys.

Text Susannah Elers Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php