Kan innehålla spår av nötter

Vad har du ätit idag? Det är inte den sexigaste frågan att ställa precis innan en kyss. Men vad händer om du kysser någon som ätit det du inte tål? Allergia tar reda på hur farlig en kyss egentligen kan vara.

Det finns ingen innehållsförteckning på människor, men det kanske det borde. Söt kille, kan innehålla spår av nötter. Om man har otur kan nämligen en kyss innebära en allergisk reaktion om personen ätit något du inte tål.
Men i stundens hetta är det förmodligen inget man vill tänka på eller fråga om. Som en mamma till en allergisk tonåring uttrycker det:
– En tonåring kysser inte någon samtidigt som den håller en adrenalinpenna i andra näven.
Hennes barn har börjat komma in i åldern då fest och tjejer börjat bli intressant. Men hon undrar vad som händer om hennes tonåring kysser någon som ätit ”fel” mat.
– Man vill ju inte hämma en tonåring från att göra det vi andra gjorde i den åldern. Jag vill att de ska få ”kyssa runt” utan att oroa sig, säger hon. I den situationen ställer man nog inte frågan: har du ätit lite nötter idag? Istället frågar de kanske sig själva om de ska våga eller inte? Det måste vara en chanstagning de får göra. Men vad händer om man kysser någon som ätit det man inte tål?

Nötförbud för pojkvännen

Det vet Fanny Aulin. Hon är nötallergiker och när hon varit i ett förhållande har pojkvännen haft nötförbud.
– Annars kan man inte kyssas, äta från samma gaffel eller dricka ur samma glas. Jag har aldrig varit med om att det är någon som tycker det är jobbigt eller tråkigt, säger hon. Men något jag tänkt på är att om man gör slut med någon och man senare ser den äta nötter, då vet jag att det verkligen slut. Har personen börjat äta nötter – då är jag helt borträknad.
Hur snabbt berättar du för någon du träffar att du är allergisk?
– Det gör jag ganska fort. Om jag är på dejt och personen beställer in en öl och nötter då säger jag att jag allergisk och om personen äter nötter så innebär det ingen hej då-puss. Det är lika bra att säga det i förväg, även om man inte vet om man vill kyssa personen eller inte, det är ju onödigt att det ska skita sig för en sådan sak.
Men när hon som 20-åring var på en fest och träffade en kille tänkte hon inte på att fråga om han ätit nötter. Åtta timmar tidigare hade han ätit en middag med jordnötssås, så när han kysste henne blev det förmodligen en annan reaktion än han hade förväntat sig. Fannys läppar svullnade och började klia.
– Men det var inte så att det blev något sjukhusbesök. Det blev mest en rolig historia att berätta, säger hon och skrattar.

Beror på

Att få en allergisk reaktion via kyssar är möjligt, men hur stor risken är har experterna svårt att svara på.
– Det är svårt att säga hur vanligt det är, säger dietisten Nanna Mossberg, som jobbat många år med allergier. Jag skulle tro att det beror på hur känslig allergikern är, samt vilket födoämne det rör sig om och hur länge det finns kvar i saliven. Men det är helt klart att risken finns. Risken ökar förmodligen om personen precis ätit födoämnet och minskar ju längre tid det gått efter intaget. Är man väldigt känslig bör man nog försäkra sig om att partnern inte ätit det man inte tål, alternativt har sköljt munnen och/eller borstat tänderna.
Hon tycker inte att det går att generalisera och att man måste avgöra risken från fall till fall. När det gäller kombinationen fest och hångel tycker hon att det finns anledning att vara försiktig om man är allvarligt allergisk, inte bara när det gäller kyssar utan också för att alkohol kan förstärka en allergisk reaktion.

Allvarligare form av allergi

Det finns inte mycket forskning på allergiska reaktioner som kopplas till kyssar och vad partnern ätit, men 2003 gjordes en undersökning där 1139 personer med födoämnesallergi deltog. De fick bland annat frågan om de hade upplevt allergiska symtom när de varit i nära kontakt med (som via kyssar) en person som hade ätit något de inte tål. Tolv procent svarade ja.
Studien visar att de patienter som svarat ja hade haft problem med ett större antal livsmedel och fler symtom orsakade av livsmedel än de andra patienterna. De hade alltså en mer allvarlig form av allergi.
Några av patienterna intervjuades mer ingående och de flesta uppgav att symtom via en kyss endast uppstod om maten hade ätits precis innan kyssen. De flesta uppgav också att reaktioner var mildare än om de själva hade ätit ämnet.

Klåda och utslag

En av dem var en 21-årig kvinna som hade varit allergisk sedan barnsben. Hennes födoämnesallergi var främst mot mjölk, ägg, fisk, nötter och jordnötter. Hon hade flera gånger fått symtom som klåda och utslag när hon kysst en person som har ätit eller druckit mjölk, ägg eller jordnötter. Men hon berättade att det kunde förebyggas om hennes pojkvän borstade tänderna.
Ett annat exempel är en man vars läppar svullnade upp och det började klia runt munnen när han hade kysst sin flickvän. Hon hade ätit fem jordnötter två timmar innan och eftersom hon kände till hans allergi hade hon borstat tänderna intensivt, sköljt munnen och tuggat tuggummi. Men han fick ändå symtom.
Det är alltså svårt att säga vilka som får en reaktion eller inte, och vad som krävs för att en allergisk reaktion ska uppstå. Men frågar man den före detta överläkaren Nils E Eriksson, som står bakom studien, om det finns anledning till oro säger han:
– Bland dem som reagerat genom en kyss har de allra flesta fått obetydliga symtom och det är endast vid mycket uttalad allergi som man behöver räkna med någon risk för svåra reaktioner.

Text Maria Hagström