Jul i vårt hus

I en fembarnsfamilj med många allergier är det skönt att fira jul hemma. Läkten får komma och fika veckan innan.

När barnen Molin vaknar på julafton tittar de efter om tomten lämnat något i strumporna de hängt fram på kvällen. Det brukar han oftast ha gjort.
– Jag och Alexander brukar gå upp först och kolla på morgonen. Men vi kan inte elda i spisen på kvällen före julafton, för då kanske tomten bränner sig när han ska klättra ner genom skorstenen, säger Emilia, fem år.
Hela familjen är hemma själva på julafton och tar dagen som den kommer. Det har varit självklart, de vill inte åka runt.
– Vi har valt att fira julen på barnens villkor. Maten har vi anpassat efter de förutsättningar vi har. Släkten brukar dyka upp veckan innan och vi tar en fika och byter julklappar med dem, säger mamma Mari.
Barnen har klätt granen kvällen innan. De vuxna sätter dit stjärnan och ljusen. Glaskulorna har de rationaliserat bort, så det är plastkulor och pynt som barnen gjort själva. På förmiddagen går Molins ut och busar i snön och sedan är det dags för tomtegröt kokad på havremjölk, med kanel och socker. Till det blir det vörtbröd, och russinbröd utan vete till tjejerna, med skinka som pålägg. Det doftar gott av skinkan som Mari griljerade kvällen innan, utan ägg, med cornflakes istället för ströbröd. Emilia och Cassandra, som snart blir tre år, hjälper till att smula flingorna.
Julen är en familjehelg. Familjen är stor och det är fullt upp i vardagen, de stora grabbarna Jonathan som går barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet, och Kristoffer, som går i nian håller på med bågskytte respektive fotboll och spelar trombon och trumpet i Nykvarns ungdomsorkester. De spelar gärna White Christmas, Rudolf med Röda mulen, Bjällerklang och andra jullåtar hemma på julafton.
Hyacinter är bannlysta i huset men julstjärnorna fungerar fint och pryder sin plats. Stearinljus går bra, och de brukar tända en brasa för mysfaktorns skull.
– Maten, paketen och Kalle Anka. Allt är bra på julen, det är svårt att välja ut något, säger Kristoffer, som är den i familjen som har flest antal födoämnesallergier.
Det viktigaste är att tomten kommer. ”Tomten kommer när tomten kommer”, men ofta kommer han efter gröten och före Kalle Anka på TV. Under Kalle Anka blir det fika och julgodis. Pepparkakor och lussebullar har de bakat till första advent. Julgodiset som är fritt från mjölk, vete, soja, nötter, mandel, jordnötter och ägg, tycker barnen det är kul att vara med och göra veckan innan. Alla barn har sina favoriter bland chokladtryffel, konfekt med kornflakes, chokladbollar, dajmkola och chokladkola i tvåvarianter – tjejernas är med potatismjöl.
– Jag har hittat olika recept och experimenterat en del just när det gäller mängden mjöl. Leilas mjölmix som är vetefritt är bra för oss, säger Mari.
Knäcken är gjord på havregrädde, och mandel är uteslutet.
– Jag minns att du höll på många gånger för att få fram rätt konsistens på knäcken, säger Jonathan. Alexander, 7 år, konstaterar att ischokladen är god. Det är en hel del att förbereda till julbordet som de äter på kvällen. Mamma Mari lagar egna köttbullar och två Janssons frestelse – en med ansjovis, som Stefan älskar, och en utan, eftersom Kristoffer inte tål fisk.
När Mari har varit föräldraledig har de haft dagarna på sig, nu tar hon semester någon dag före julafton. Mari jobbar med administration på bostadsavdelningen på ett stort bilföretag i Södertälje och Stefan jobbar som tekniker på en mekanisk verkstad i Järna.
– Vi försöker hitta något nytt varje år bara för att testa, det kan vara en maträtt eller godis. I år provar vi ta in lite granris, säger Stefan.
Juldagen 1995 åkte granen ut. Kristoffer, då tre månader och Jonathan 2,5 år blev jättedåliga och rossliga i rören och på juldagen var de helt igenkorkade. Sedan blev det plastgran. Det är samma som de har kvar än idag.

………….
Familjen Molin:
mamma Mari, pappa Stefan
Jonathan 17,5, Kristoffer, 15, Alexander, 7,5, Emilia, 5, Cassandra snart 3.
Bor: Hus i Nykvarn

Text Anna Olsson