Josefin älskar godis

Godisentusiaster är vi kanske alla lite till mans, men i jämförelse med Josefin Deckel, företaget Joms grundare, får nog de flesta betrakta sig som amatörer. Hon hade redan en lång bakgrund inom godisbranschen bakom sig när hon bestämde sig för att börja tillverka egna produkter.

– Jag älskar godis! Innan jag startade Jom hade jag redan jobbat med godis i flera år, och drev godisbutiker i England. Det var där jag började ändra min livsstil och sökte mer medvetna och hållbara alternativ. När jag började leta efter ekologiska alternativ, upptäckte jag ganska snabbt att det bara fanns två, tre fabriker i Europa som användes av alla leverantörer. Det var samma smaker och samma former, bara olika förpackningar, vilket jag tyckte var tråkigt. Dessutom hade deras godis inte den svenska ”malaco-konsistensen” som var min favorit. Det var då jag bestämde mig för att skapa Jom, som står för Just One More, ett svensktillverkat ekologiskt och veganskt godis, säger Josefin Deckel.

Det är inte lätt att hitta godis som passar alla. Varje nytt företag som tillverkar godis utan allergen är därför ett glädjande tillskott på marknaden för dem som behöver tänka extra på vad de äter Men både Livsmedelsverket och Astma- och Allergiförbundet har vid flera tillfällen lyft att veganmärkta produkter kan invagga allergiker i falsk säkerhet, då de ofta innehåller spår av till exempel mjölk och ägg. Joms produkter innehåller dock inga av de fjorton allergen som tas upp i EU:s reglering, och det finns inte heller någon risk för spår av dessa.

Var det viktigt för dig att produkterna skulle vara fria från allergen?

– Jag har en syster som är nötallergiker och vänner som är glutenintoleranta och jag har sett hur bökigt och begränsat det kan vara för dem. Därför var det viktigt för mig att göra Jom så fritt från allergen som möjligt.

Är godiset garanterat fritt från alla allergen?

– Ja, jag är glad över att vi nu har hittat en fabrik i södra Sverige som kan hjälpa oss att tillverka godiset enligt våra höga krav. Fabriken har ett allergen, vete, men det finns två separata delar av fabriken: en del där alla våra produkter gjuts och packas, och en annan del där de hanterar produkter som innehåller gluten, så i vår del av fabriken finns det varken gluten eller spår av det.

Även om det är en utmaning att slå ut de stora varumärkena och få plats på hyllan, ser Jom en ökande efterfrågan på produkterna både i Sverige och utomlands.

– Det är positivt att fler och fler konsumenter och återförsäljare är intresserade av ekologiska, veganska och rena alternativ. Här i Sverige har vi en stark godiskultur och många har redan sina favoriter, så det är svårare att ta sig in på marknaden. Efterfrågan utomlands är större, särskilt eftersom vårt alternativ skiljer sig från det mindre kvalitativa godiset som finns på marknaden i många länder.

I dagsläget har gelégodiset Jom Organic fyra olika smaker, Strawberry & Peach, Raspberry & Blackberry, Sour Blueberry & Raspberry, och Sour Retro Cola.

Finns det några planer på att lansera fler varianter?

– Vi planerar att utöka vår produktlinje med en femte smak, men eftersom vi inte använder konstgjorda färger eller aromer är det en utmaning att hitta rätt. Vi hoppas på att ha en ny smak klar till hösten, och ambitionen är att fortsätta växa och ta fram fler smaker och produktformat, men vi vill göra det på rätt sätt och det tar tid.

Jom Organics produkter går att hitta i ett flertal fysiska butiker, men de saluförs också online av Apotea, MEDS och Jordklok.

Text Susannah Elers Foto Jom Organics

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php