– Jag har ett väldigt roligt jobb

Eva Kjellgren är legitimerad dietist och arbetar på en vårdcentral i Uppsala. Bland patienterna som kommer till henne finns både barn och vuxna med matallergier och -intoleranser.

En dietist förebygger, utreder och behandlar problem som är kopplade till kost och hälsa.
– Jag tar bland annat emot barn med allergi mot komjölksprotein, ägg, vete, soja och nötter och vuxna med histaminintolerans, berättar Eva Kjellgren. Vanligt är också både barn och vuxna med celiaki. Till barn och unga upp till 16 år kan det vara fråga om att skriva livsmedelsanvisningar.
En livsmedelsanvisning är som ett recept för att kunna hämta ut gluten-, mjölk- eller sojafria specialkostprodukter på apoteket till ett billigare pris.
– Ibland upptäcks allergier och korsallergier även om det inte är det patienten primärt söker för.
– Det kan handla om allt från kunskap på en väldigt grundläggande nivå, som att förklara skillnaden mellan laktos och mjölkprotein, till att hjälpa dem som har haft allergi länge att hitta vilka saker de kan äta istället.
– Jag har kollegor som gjort butiksvandringar med patienter för att visa var de hittar specialkost, det kan vara speciellt värdefullt för dem som inte förstår svenska så bra. De kan också behöva ha tolk med sig.
Ett viktigt verktyg dietisten kan tipsa om är en mat- och symtomdagbok. Patienten kan, i samråd med dietisten, utesluta och sedan återinföra livsmedel för att hitta eventuella allergier. Men även för att konstatera vad man kan äta.
– Det är viktigt att inte utesluta livsmedel i onödan, det kan få såväl näringsmässiga som sociala konsekvenser.
I Uppsala behövs ingen remiss för att besöka en dietist i primärvården, något som kan variera i olika regioner. Dock är det önskvärt att patienterna har gjort en allergiutredning hos läkare och fått en diagnos.
– Det är roligt och utvecklande att träffa så många olika människor och det är givande att hjälpa personer att hitta nya favoriter och alternativ till livsmedel som de inte bör äta på grund av sina allergier.

Text Lena Granström Foto Jens Sølvberg