Hur får jag självdisciplin?

Trött och frusen stretar jag hemåt i regnovädret, stampar in i farstun, in i den alltför torra inomhusvärmen, slänger av mig den genomblöta kappan, står inte ut! River sönder de där vansinnigt irriterande utslagen på halsen!
Sen gör det ont och svider förstås.
Tyvärr: jag saknar självdisciplin.

En gång ställde jag frågan till sköterskan på eksemskolan vid Karolinska Sjukhuset: vad är det viktigaste för en eksempatient som vill behandla sin trasiga hud? ”Självdisciplin” svarade hon. Smörja in sig tålmodigt och låta bli att klia helt enkelt.
En utmaning för varje atopiker. Tänk dig att vara attackerad av enerverande mygg och låta dem vara. Så lagom lätt!
Jag minns en engelsk akupunktör som sa att de patienter han hade störst medlidande med var de som hade eksem eller kliande psoriasis, de som själva förvärrade sin hudskada. De var ofta mycket deprimerade.
Javisst blir man deppad när man förstör sin hud av destruktiv vana.

Min 12-årige son, som också har eksem ibland, har mycket bättre självdisciplin. I vintras kom han hem från skridskobanan en iskall dag med röda knottror på benen. Han smörjde tappert in sig med mjukgörande kräm, heroiskt upprepande: jag SKA inte börja klia!
På kvällen tog han på sig flanellpyjamas, gick och la sig och lyckades somna utan att riva sönder sig. Och se, nästa morgon hade knottrorna lagt sig.

Trött på eviga salvor med varierande kortisonhalt försöker jag ta itu med mina eksem på allehanda sluga sätt. Jag fick tips om att zhineng qigong skulle ha god inverkan på både allergiker och atopiker. I sex månader har jag gjort dessa oerhört långsamma rörelser 20 minuter (nästan) varje morgon. Första tiden var det oändlig segt men så småningom kom jag in i en känsla av hur skönt det är att låta huden vara ifred…
Men friden varar inte länge, snart har jag trillat dit på den destruktiva vanan igen.
Hur får jag självdisciplin? Ett mentalt fokus så att jag skyddar min egen hud?
Vad mer ska jag prova? Mindfulness, meditation, musikterapi?
Tänk att en dag vakna upp med ny, slät och förskonad hud!
That will be the day.

Ulla-Carin Nyquist är dramaturg, skriver text och musik och har atopiskt eksem sedan barndomen. Hon är en av de drivande bakom det eksemnätverk som nu finns inom Astma- och Allergiförbundet.

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php