Hundallergin är på allvar för Jaqueline

Att vara hundallergiker betyder att ständigt vara uppmärksam och vaksam. Har en hund varit här inne på caféet nyligen eller kommer en hund att kliva på bussen snart? Och i så fall – hur kraftigt kommer jag att reagera den här gången?

Ovisshet och oro är ständigt närvarande för Jaqueline Jallow. Med svåra allergier och astma är vardagen fylld av risker som kan vara livshotande. Numera vågar hon säga ifrån och kräva hänsyn.
– Jag fattar inte att det är tillåtet med hundar i skolan och på gemensamma platser som köpcentrum eller bussar. Det är så oerhört respektlöst mot allergiker, säger hon. Rösten är mild, men kraften och beslutsamheten lyser igenom.
Jaqueline menar att samhället måste bli mer anpassat till allergiker. Att problemen bagatelliseras för att människor inte förstår att allergier och astmaattacker kan vara livshotande. En enkel och viktig åtgärd vore att inte tillåta hundar inomhus på allmänna platser.
Att åka buss eller tåg är alltid problematiskt för Jaqueline. Tänk om en hund kliver på eller om det nyligen har åkt en hund eller om någon med hundhår på kläderna sitter nära. Det är olika hur starkt Jaqueline reagerar på hundar. Vissa korthåriga hundar ger alltid en stark reaktion direkt, men andra hundar kan hon tåla lite bättre om det handlar en kortare tid. Reaktionen mot hund ger först nässelutslag och kliande ögon och fortsätter med att det blir tjockt i halsen.
– Det är som att andas genom ett sugrör som blir tilltäppt.

Koll på omgivningen

Varje allergisk reaktion är ångestfylld och potentiellt farlig och väskan med adrenalinsprutor och medicin är alltid med.
– Som allergiker är man alltid uppmärksam på omgivningen och man måste alltid anpassa sig till andra. Det är orättvist. Jag har ju inte valt detta, det är medfött.
Jaqueline har astma och många svåra allergier. Hon tål inte mjölkprotein, äggprotein, nötter, stenfrukter, damm eller pälsdjur. Det har blivit många sjukhusresor.
Vi träffas på ett köpcentrum i Skövde. En av alla platser där allergiker riskerar att utsättas för allt från starka dofter till pälsdjur.
– Många förstår inte alls hur allergier fungerar. Ta en tablett säger de. Men jag medicinerar hela tiden.
Jaqueline har en tvillingsyster med samma allergier och de pratar ofta om hur det är att leva med dessa problem. Det är sällan andra människor kan förstå vad de verkligen innebär. Jaqueline måste ofta förklara hur hennes allergier fungerar för många förstår inte allvaret. Därför är det också så viktigt att våga säga ifrån och stå på sig.
– Helst utan att bli arg och irriterad, om det är möjligt.

Mobbad i skolan

Jaqueline har läst Allergia ända sedan hon var liten och att kunna läsa om andra i liknande situation har hjälpt henne. Att kunna känna igen sig och få veta hon inte är ensam, att andra också kämpar med samma svårigheter, har alltid betytt mycket. Det är ensamt att växa upp som ett barn med svåra allergier.
– När jag var barn förstod jag inte själv hur mina allergier fungerade. Helst av allt ville jag bli veterinär.
Hennes klasskamrater förstod inte heller. Det hände att de kom fram till henne med något som hon inte tålde bara för att få se vad som skulle hända. De tyckte att det var hennes fel när de fick byta kläder i korridoren för att inte ta med något allergiframkallande från sina pälsdjur in i klassrummet. Hon blev ständigt mobbad för detta under skoltiden. Och eftersom hon var en så besvärlig gäst blev hon aldrig bjuden på några kalas.
I dag är livet annorlunda men det är fortfarande svårt. Jaqueline kämpar mot ångesten och för att få vardagen att fungera. Än så länge handlar livet mest om att klara sig från dag till dag.

Vågar mer

Vägen från att ha varit en konflikträdd person som undvikit många situationer till att bli en person som vågar säga ifrån har varit lång och svår. Någonstans i tonåren började hon kräva andras hänsyn men också att utsätta sig för risker för att testa sina gränser och se vad hon klarade. Nu är hon 21 och vill inte längre anpassa hela sitt liv efter andra som inte tar hänsyn till allergiker.
– Andra får anpassa sig också. Jag kan inte leva under en sten och vara försiktig hela tiden. Men att säga till någon att nu får du gå härifrån för jag är allergiker är inte lätt, säger hon och spricker upp i ett varmt leende.
Fortfarande händer det att hon utsätter hon sig för potentiellt farliga situationer för att se hur mycket allergener hon klarar. Det går inte alltid bra.
– Men det är bättre att veta än att undra, tycker Jaqueline.

Namn: Jaqueline Jallow
Ålder: 21 år
Bor: Skövde
Gör: Sjukskriven
Allergi: Mjölk, ägg, nötter, stenfrukter, damm och pälsdjur

Text Annika Granstedt Foto Julia Sjöberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php