Hjälp i telefonen

Låt mobilen bli din sekreterare, assistent och sjukvårdsrådgivare! För de nya, smarta ”touch telefonerna” finns ett stort utbud av specialprogram för astmatiker och allergiker. Allergia har plockat fram de mest prisvärda apparna.

Tiden då en bredare allmänhet blev imponerad över en telefon som man både kunde ringa på och fotografera med är förbi sedan länge. De flesta av de stora tillverkarna av mobiltelefoner satsar nu på så kallade touch telefoner, där du navigerar genom att dra fingret längs displayen istället för att trycka dig fram längs knappmenyer. Men inte nog med det – dagens mobiltelefoner fixar dessutom allt från att kolla upp busstidtabellen, ta med dig på virtuella museibesök eller att rycka in som stöd vid olika sjukdomar.
Nyckeln ligger i applikationerna, apparna, de små dataprogram som du genom ett par knapptryck själv laddar ned till mobilen. För från att främst ha kretsat kring spel och underhållning, växer sig det mer seriösa programutbudet allt större. Inte minst vad gäller målgruppen astmatiker och allergiker: här finns apparna som bistår med pollenrapporter, som registrerar allergisymptom och astmaanfall för att avslöja sjukdomsmönster eller varnar om giftiga kemikalier i mat och kosmetika. Allra störst app-utbud finns för Apples iPhone. Även om det konkurrerande systemet Android växer sig allt större, är det ofta för iPhone som de flesta företag(och svenska app-tillverkare) först väljer att lansera sina appar. Allergia har tittat närmare på tre av dem: Cook It Allergy Free, Allergy Maze och Breathpacer.

Cook It Allergy Free

Cook It Allergy Free (38 kronor) är en kokbok som är gjord av och för allergiker. På varje receptkort listas vilka födoämnesallergiker som tål rätten. När du sedan tittar under ingrediensfliken, har eventuella riskprodukter skrivits ut med röda bokstäver – tryck på den lilla pilen intill, och få genast upp smarta förslag på vad du kan byta ut produkterna mot. Krossade cornflakes istället för nötter, mosade bananer eller äpplemos istället för ägg! Det är roligt, udda och inspirerande – och innehållet dessutom ett par smarta extrafunktioner, så som knapptrycket som sätter upp alla ingredienser på en shoppinglista och dessutom sorterar varorna efter butiksavdelning. Att programmet är på engelska gör det förstås krångligare, men så användbar är denna app att det inte känns som någon större uppoffring att räkna om ugnsgrader till Celsius (använd internet) eller att slå upp svåra ord i ordboken.

Allergy Maze

Allergy Maze (7 kronor) är prisvärd och praktisk både i köket, i badrummet och i affären. På ett lättillgängligt vis reder man ut begreppen kring de kemiska tillsatser som ryms i mat, kosmetika och kroppsvårdsprodukter. En titt i badrumsskåpet kan visa att ämnet i medlet för nagellacksborttagning utvinns ur bensin och kan framkalla hudirritation, att det förgiftar miljön, att du kan stöta på det i viss mat och att det dessutom föreligger misstankar kring dess cancerframkallande effekt. Allergy Maze ger definitivt användaren en tankeställare.

BreathPacer

BreathPacer (22 kronor) är givande oavsett om du är astmatiker, har det stressigt på jobbet eller bara vill åt det bästa för din hälsa. Så kallad terapeutisk eller diafragmatisk andning får dig att andas lugnare, ökar blodets syresättning i kroppen och avbelastar det pumpande hjärtat. Uppbyggnaden av BreathPacer är enkel, men genomtänkt. Du knappar in din längd och får fram din optimala andningstakt. Med hjälp av ljud, en stigande och sjunkande stapel och en liten teckning som illustrerar hur lungorna fylls och töms, ser du sedan precis hur fort (eller snarare långsamt) du skall andas in och ut.
Priset är ovanligt högt för ett relativt enkelt program. Enligt upphovsmakarna bakom programmet kan dock 10-20 minuters daglig övning både förebygga astmaattacker och även underlätta vid ett anfall, då det gäller att för att försöka lugna ned andningen. Och det kan ju vara värt sitt pris. Intressant är också att den andningsteknik som i de första gångerna känns lite besvärlig och onaturlig efter ett antal gånger är riktigt avslappnande!

För dem som vill ha fler tips om smarta astma- och allergiappar, följer här ett par kortare tips för iPhone och Android.

1. Apotekets Pollenkoll

Pris: Gratis.
Koll på pollen. Knappa in din hemstad och få dagliga rapporter om pollenhalterna på olika gräs- och trädslag baserad på mätningar från SMHI. Enkel och användbar.

2. Gluten Free Restaurant Cards

Pris: Gratis.
För världsresenärer. I löpande text förklarar appen att du är glutenallergiker och vad du därmed kan och inte kan äta, översatt på allt från arabiska och kantonesiska till turkiska och urdu.

3. Say-It-Right Allergy Translation Card

Pris: 15 kronor.
Översättare. På åtta olika språk beskrivs just din typ av matallergi genom tydliga instruktioner i text och bild. Innehåller också en inspelningsfunktion, då du ber någon som behärskar språket att läsa in meddelandet, för att senare kunna spela upp det vid behov.

4. Pollen Popper (lite)

Pris: Gratis.
Pollenhämnd. Simpelt men brukbart spel för tidsfördriv. Olika pollenkorn glider, susar och svischar över skärmen. Samla poäng genom att trycka med fingret på kornen så att de exploderar.

5. AsthmaPulse

Pris: 28 kronor.
Astmadagbok. Anteckna när, var och hur astmaanfallen kommer. Skriv in lungkapacitet (PEF), symptom, med mera och skapa dig en överblick över eventuella samband och mönster. All data lagras i en journal som du lätt kan maila till dig själv eller till din läkare.

6. Allergy Mate

Pris: 15 kronor.
Koll på mat. Trevligt designad databas med över 4 000 matvaror och kemiska produkter indelade i olika grupper. Beskrivningar av symptom, forskning och lösningar. Allergisk mot jordnötter? Då listar Allergy Mate 51 produkter att se upp med.

7. iEatOut Gluten & Allergen Free

Pris: 38 kronor.
För uteätare. Pricka för dina allergier och få en inblick i sju internationella kök. Dechiffrera den italienska eller indiska menyn och få diagram, bilder och text över vad de klassiska rätterna innehåller och hur de tillagas. Smarta tips om kritiska frågor: Är köttet pudrat med vetemjöl, hur är pastan tillagad?

8. Severe Allergy Coach

Pris: 7 kronor.
Första hjälpen. Ladda ned – och tipsa även dina närstående om Severe Allergy Coach, som stegvis illustrerar hur man hjälper en annan människa genom en allvarlig allergisk reaktion. Från andningshjälp till GPS-info om närmaste vårdcentral.

9. Emergencies

Pris: Gratis.
Rätt hjälp. Råkar du ut för en olycka, kan den här appen vara livsavgörande. Genom att registrera numret till närmaste kontaktperson, föra in vilka mediciner du använder och vilka allergier du har kan människor i din närhet snabbt assistera även om du själv har svårt att göra dig förstådd.

10. Allergy Traveler Pro

Pris: 7 kronor.
Resesupport. Med Allergy Traveler kan du känna dig säker även på restauranger och gatukök. Programmet översätter dina allergier till 17 olika språk.

11. Gluten Free Recipes 1000

Pris: Gratis.
Gott utan gluten. Välj och vraka och få ny matlagningsinspiration bland 1 000 glutenfria recept. Spara favoriter, maila recept till vänner.

12. Asthma Tracker & Log (free)

Pris: Gratis.
Anteckna när du känner av astmatiska besvär, vilka symptomen är och på vilken plats du befinner dig och upptäck på så sätt mönster i dina anfall.

Text Kristin Helgesson Svenske

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php