Zahra skapar app för frizoner

Att vända svårigheterna till något positivt är lättare sagt än gjort. Zahra Abdulla, som är allergisk mot nästan allting, lyckas ändå gång på gång att göra just det.

Zahra Abdulla tackar vänligt men bestämt nej till erbjudandet om fika på caféet där Allergia träffar henne för en intervju.
– Det finns ingenting jag kan äta i alla fall, säger hon med ett leende.
Att räkna upp sina matallergier är nästan ingen idé, menar hon. Det är lättare att säga vad hon kan äta, för listan är väldigt kort; majs, ris, potatis och kyckling. Till det kan läggas allergierna mot träd- och gräspollen, pälsdjur, kvalster, damm, vissa läkemedel, nickel, parfym och kyla.
– Jag föddes nog med allergierna, jag har haft dem så länge jag kan minnas. Jag gick på allergidagis och fick åka taxi dit och hem varje dag för att jag inte kunde åka kollektivt. När jag skulle börja förskoleklass fick jag först testa några dagar i veckan.
– De dagar det serverades fisk fick jag äta i ett eget rum, jag kunde inte följa med på utflykter och inte gå på kompisarnas kalas. Det blev ett utanförskap.
Under skoltiden hände det flera gånger att hon fick åka i ambulans till sjukhuset. Att kunna ägna sig åt någon fritidssysselsättning var inte lätt.
– Jag är så glad att jag hittade en idrott jag kunde hålla på med där inte mina allergier hindrade mig – konståkning.

Engagerad skridskoprinsessa

Som med allt annat hon gör var det en helhjärtad satsning och hon tävlade ett tag. När andra saker i livet dök upp, som konkurrerade med tiden för träning och tävling, la hon skridskorna på hyllan, men först att efter en tid varit tränare för yngre åkare.
I dag är utmaningen att för Världsnaturfondens räkning åka runt och föreläsa i skolor. Hon brinner för miljö- och hållbarhetsfrågor och efterlyser bland annat hållbara produkter för allergiker. Hon är också aktiv i Naturskyddsföreningen och ska för deras räkning åka till EU-parlamentet i Bryssel.
– Det blir ett test på hur det går att resa. Jag har besökt släktingar i Tyskland tidigare, då hade jag med mig en hel resväska med mediciner och mat. I Turkiet har jag också varit, då gav jag min medhavda mat till kocken på hotellet som lagade till den åt mig. Det fungerade bra.

Allergifria platser

Trots sina många svåra allergier ser hon hellre möjligheter än problem. Sina egna erfarenheter av att vara begränsad av sina allergier använder hon för att skapa en app som ska tipsa om frizoner för allergiker i Stockholm. Den kommer att heta Allergy Router.
– Jag håller på att kartlägga och samla in tips om allergivänliga platser och verksamheter, till exempel restauranger, hotell, skolor, idrottsföreningar, fritidsaktiviteter och transporter.
Appen ska spara tid för användarna, som hon tror mest blir ungdomar och föräldrar till allergiska barn, men som vänder sig till alla med någon form av specialkost.
Idén till appen fick hon när hon deltog i ett innovationsläger. Där kom i kontakt med ett it-företag och fick två mentorer som stöttar. Ett flertal finansiärer har visat intresse och hon söker fler personer som vill arbeta med henne. När appen kommer att vara klar att lansera vill hon inte spekulera i.
– Det är viktigt att göra ett bra grundarbete, det får ta tid.

Namn: Zahra Abdulla
Ålder: 20 år
Bor: Rinkeby
Familj: mamma och två syskon
Gör: studerar, ingår i Världsnaturfondens ungdomsråd, entreprenör inom IT
Allergi: multiallergi, astma, eksem

 

Text Lena Granström Foto Jens Sølvberg