Här ska alla barn må bra

Ibland förvånas föräldrar till allergiska barn över att förskolan Kristallen kan ta emot deras barn. Men på en allergiavdelning ska alla barn kunna må bra. Såväl lokaler som verksamheten är anpassad och personalen lyhörd.

Ett observant öga märker att det saknas element på förskolan. Det finns heller inga mattor eller andra tyger. På medicinskåpet sitter en detaljerad medicinlista och i hallen hörs ett dovt fläktljud. Allergiavdelningen Kristallen i Tensta ska vara en frizon där allergiska barnen mår bra.
– För att undvika damm har vi golvvärme istället för element. Ventilationen i lokalen är specialbyggd, filtren byts ofta så vi behöver aldrig vädra och riskera att få in pollen. Vi har också särskilda städrutiner. Allt tvättas separat. Lokalen är anpassad för barn med allergier, berättar Titti Jatta, förskollärare.

Inga konstanta förbud

Vissa år är söktrycket högt till Kristallen. Avdelningen, som är en del av förskolan Trollskogen – förskoleenheten Naturriket, har plats för tio barn och platserna fördelas av kommunens resursteam. Står inga allergiska barn i kö går lediga platser till barn med andra särskilda behov, såsom med nedsatt immunförsvar, lungproblem eller autism.
Det finns egentligen inget färdigt koncept eller några konstanta förbud på avdelningen, förutom när det gäller nötter. De är alltid bannlysta. Arbetssätt och regler anpassas istället utifrån barngruppen.
Vissa år är listan över förbud lång och mycket material behöver bytas ut på förskolan. Andra år är det friare. Just nu är det bara parfym och andra starka dofter som måste undvikas, förutom barnens födoämnesallergier. Men det kan snabbt ändras om ett nytt barn börjar.
– Ibland kan vi inte ens äta till exempel ägg eller nötter hemma på morgonen innan förskolan för att någon har luftburen allergi. Alla vårdnadshavarna har förbundit sig att följa reglerna vi sätter upp. Familjer har stor förståelse och vill barnens bästa så det har aldrig varit något problem med att reglerna ändras.

Barn i bubbla

Ibland har de barn med svåra allergier, där allergilistan är längre än listan över födoämnen som de tål, där maten behöver förvaras i eget kylskåp och porslinet diskas separat. Barn som levt i en bubbla, aldrig besökt en mataffär eller åkt kommunalt, som inte kan ta i ett dörrhandtag av risk för kontaminering. Ibland förvånas familjer över att Kristallen faktiskt klarar att ta emot deras barn.
– Här hos oss funkar det för barnet. Ibland behöver föräldrarna gå runt och visa oss vad vi måste sanera. Vi plockar bort det som behövs.

Alltid nära

För att kunna förebygga och hantera allergireaktioner måste pedagogerna känna barnen väl, veta vilka tecken de ska vara uppmärksamma på och hur de ska hantera eventuella reaktioner. Jämfört med många andra förskolor är det gott om personal på Kristallen, tre pedagoger jobbar heltid. Det är nödvändigt att vara flera vuxna.
– Vi är alltid väldigt nära barnen för att förebygga incidenter. Till exempel följer vi varje barn från matbordet till tvättrummet så att ingen råkar röra någonstans med kladdiga händer som gör att något annat barn reagerar. Vi kan inte garantera att något inte händer men vi gör vårt bästa och vi är väldigt noga med våra rutiner. De måste fungera.

Föräldrarna utbildar

Pedagogerna har inte gått någon speciell utbildning för att lära sig att jobba med allergiska barn. En sådan utbildning finns inte. För hur skulle den se ut? frågar Titti retoriskt. Alla barn är olika och ingen utbildning skulle kunna täcka deras barns olika behov.
– Vi måste istället lära oss om och av individerna som går på förskolan. Deras föräldrar är våra bästa lärare. De lär oss om barnets allergier, symtom och medicinering. På dagarna måste de alltid vara nåbara på telefonen om vi har frågor.

Missar inget

Oavsett allergi så missar barnen på Kristallen inte något som barn på andra förskolor gör. Om ett teaterbesök inomhus inte funkar kan de göra en egen teater hemma på förskolan. Material, såsom playdough som innehåller mjöl, ersätts med vanlig lera.
– Vi gör samma saker som alla andra men ibland behöver vi göra på andra sätt.
Kan inte alla delta väljer de istället en annan aktivitet eller delar upp barngruppen så att alla erbjuds något roligt. Utflykter kräver planering.
– Vi kontaktar alltid den mottagande parten innan vi åker. Det beror på dem om vi kan komma eller inte.
Ett år ville barnen gärna besöka Fjärilshuset men ett av dem hade kraftig nötallergi. Pedagogerna ringde för att se om det ändå var möjligt att komma. Självklart fick de till svar.
– Vi fick ett fantastiskt bemötande! De plockade bort alla nötter i restaurangen och matade heller inte fåglarna med nötter under tiden vi var där. Vi möter ofta jättefina människor som vill barnen väl.

Toleranta barn

Barn på en allergiförskola blir toleranta, tror Titti. De är vana vid olikheter och att behöva anpassa sig för att kompisarna ska må bra. Som när ett av barnen inte kunde sitta tillsammans med någon som drack mjölk. Då valde barnen att dricka vatten istället så att alla kunde äta vid samma bord.
– Barnen är väldigt tighta och hos oss är det inte konstigt att vara annorlunda. Här känner ingen sig utanför.

Incidenter

Kristallen ligger i ett bostadsområde och ibland leker andra barn på förskolans gård på kvällen. För säkerhets skull börjar pedagogerna alltid dagen med att se över gården, så att ingen råkat spilla glass på klätterställningen eller tappat en påse nötter.
Ibland krävs detektivarbete för att förstå varför ett barn får reaktioner. För några år sedan fick ett barn reaktioner flera dagar i rad. Pedagogerna letade och letade utan att förstå vad som var fel – tills de undersökte barnens egna vagnar.
– Det visade sig ligga en jordnöt i en sittvagn. Ett barn hade suttit på den under vägen till förskolan och sedan hängde overallen i hallen. Det räckte för att ett annat barn skulle reagera.

Tillgänglighetsanpassning

Det finns ingen samlad bild över antalet allergiavdelningar i Sverige enligt Sveriges Kommuner och Regioner. Men den generella trenden är att tillgänglighetsanpassa, alla barn ska kunna gå på vilken förskola som helst.
Ibland söker barn under utredning plats på Kristallen. I efterhand har det visat sig inte ens finnas misstankar om allergier utan föräldrarna ville ändå ha sitt barn just här.
– Det finns många fördelar med att gå här. Vår barngrupp är liten och barnen får mycket tid med oss pedagoger. Vi leker mycket tillsammans. Det är väldigt lugnt och tempot är annorlunda jämfört med många andra förskolor. Men platserna ska såklart framför allt gå till barn med allergier.

Bra koll

Mahmoud Reza Ghazemi är glad att dottern Misha Fatemeh fick plats på Kristallen. Hon har mjölkproteinallergi och började på förskolan som 1,5-åring. De är väldigt nöjda med verksamheten.
– Det märks att pedagogerna är sakkunniga. De har väldigt bra koll, såväl på det pedagogiska arbetet som det medicinska. De följer verkligen sjukvårdens rekommendationer. Det känns väldigt tryggt här. Man blir lugn och behöver inte fråga, säger han.

Bilden: Ridwan, Ibtisam, Mariyam, Misha och Rayan trivs på Kristallen.

Text Angelica Berg Foto Jens Sølvberg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php