– Här pratar vi inte allergi!

När Ludvikas astma- och allergiförening åker på sommarläger är det bad och lek som gäller.– När barnen är lediga vill de bara ha kul, säger lägerarrangören Siw Blixt.

– Det här var den 26:e gången vi i Ludvikaföreningen ordnade sommarläger. Och alla gånger utom två har vi varit på Öland, berättar Siw Blixt, som är barn- och ungdomsansvarig i föreningen.
– Solen, havsluften och de salta baden gör underverk för de sjuka barnen. Vi märker hur de mår bättre hela hösten efter att ha varit på läger. Många kan spela fotboll och springa utan att hosta.

I år var det 44 deltagare som installerade sig på Klintagården. Boendet är enkelt, man sover i våningssängar, men det är allergistädat. Föreningen har ett helt hus för sig själva vilket gör att man kan hålla på allergireglerna.
– Kocken på gården planerar och lagar maten utifrån de listor med matallergier som deltagarna skicka in i förväg.

Gården ligger endast 200 meter från en badstrand så bad och lekar på stranden är en given sysselsättning på lägret. Men man hinner med mycket mer på en vecka, på programmet stod också minigolf, brännboll (barnen mot föräldrarna, barnen vann), glassätning och besök på ett badland.
– Vi har bestämt att vi inte pratar allergi och astma på lägret, barnen är lediga och då vill man bara ha kul! Det som är skönt är att alla är i samma situation, man förstår varandra utan att behöva förklara.
– Föräldrarna får också en fin gemenskap, på kvällarna sitter de ofta ute tillsammans och pratar, med lekplatsen inom synhåll.

Flera av föräldrarna har själva varit på lägret när de var små och kommer nu tillbaka i vuxen ålder med sina barn.
Föreningen söker bidrag från en mängd olika fonder för att avgiften för deltagarna ska bli så låg som möjligt, bland annat från förbundets Blomsterfond.
Lägret är ett sätt att både locka nya medlemmar och behålla de gamla, tror Siw Blixt.
– Det kommer inte längre några när vi bjuder in till vanliga möten, men lägret är väldigt uppskattat. Barnen hade bara hunnit åka en liten bit på hemvägen när de frågade när de får komma tillbaka.
Då kunde Siw Blixt tala om att Klintgården är preliminärbokad även nästa sommar, vecka 30 som vanligt.
Innan dess blir alla deltagarna inbjudna på julfest för en trevlig återträff. De som vill ses mer har dessutom möjlighet att delta i discobowling 2–3 fredagar per termin, med efterföljande besök på hamburgerrestaurang. Eventuellt blir det också en resa till Kolmården.

Text Lena Granström Foto Vibeke Aronsson