Gröna produkter gav Jens jobbet tillbaka

Röda, kliande eksem på händerna tvingade Jens att ge upp sitt yrke som frisör. Men så tog han mod till sig och öppnade upp på nytt – denna gång utan skadliga och allergiframkallande hårprodukter.

Jens Hallberg hade precis hunnit gå ut frisörutbildningen och skaffat sig en egen frisersalong när han såg de första tecknen. Först i form av sprickor och rodnader. Sprickorna utvecklades till varblåsor – och plötsligt var både fingrar och händer täckta av kliande, fjällande sår.
– Det var fruktansvärt jobbigt. Jag gjorde allt för att utslagen skulle försvinna, men ingenting hjälpte. Ett tag provade jag att ha på mig plasthandskar när jag klippte mina kunder. Men det var svårt och klumpigt, och gjorde att huden inte fick tillräckligt med luft för att läka, berättar Jens Hallberg.
Han förstod ganska snabbt att utslagen hade med produkterna han arbetade med att göra, eftersom problemen förvärrades när han kom i kontakt med blek- och hårfärgningsmedel eller tog i kunders nypermanentade hårlockar.
– Till slut gav jag upp. Jag insåg att jag inte skulle kunna fortsätta att arbeta som frisör och med sorg i hjärtat sålde jag min salong och började plugga musik i stället, säger Jens.

Det är det bästa jag har gjort

Men Jens saknade sitt jobb och bestämde sig en dag för att göra ett nytt försök. Han hade hört talas om det växande utbudet av naturliga, giftfria hårprodukter och hoppade på en utbildning i naturlig hårvård. Där fick han blodad tand och startade upp sin salong igen – denna gång med produkter fria från gifter och därmed även med lägre allergirisk än de konventionella. Nu driver han salongen Grön Frisör i ett sekelskifteshus i centrala Båstad.
– Det är det bästa jag har gjort. Mina eksem har i princip försvunnit och jag har fått en helt ny kundkrets. Många av mina kunder är i dag allergiker eller doftöverkänsliga som fått allergiska reaktioner där de klippt sig tidigare. Nu kommer de hit i stället, en del till och med långväga ifrån!

Med eller utan spegel

Inne i frisersalongen är atmosfären lugn och fridfull. I ett hörn står en elektrisk permanentapparat från 1930-talet, en present från Jens vänner när han fyllde 20. I ett annat står en hylla med olivtvålar, ekologiskt schampo av olika slag, örtbaserad hårfärg och kammar av miljövänligt bambuträ. Här finns två platser för kunderna att välja mellan. En med spegel och en utan, för den som föredrar att inte se sig själv under klippningen.
För att ha koll på att produkterna han använder verkligen är fria från skadliga ämnen har Jens låtit certifiera salongen enligt den danska miljömärkningen Grön Salong. Det är ett certifieringssystem för frisörer i Skandinavien, som ställer krav på att produkterna som används inte innehåller ämnen som är kraftigt allergiframkallande, hormonstörande, alltför giftiga eller som har stor miljöpåverkan.

Begränsat utbud

Det svåraste med omställningen till att använda giftfria produkter var det begränsade utbudet av hårfärger. För Jens, som blev frisör just eftersom han älskar att hålla på med färg och form, är det viktigt att kunna göra så mycket som möjligt i färgväg.
– Jag jobbar mycket med växtfärger, men använder också ett par syntetiska färger som är godkända av Grön Salong. Det fungerar alldeles utmärkt nu när jag har lärt mig att trixa med dem. Men färgerna kräver mycket mer kunnande än giftiga färger och det är antagligen därför ganska få frisörer använder sig av dem.

Högre risk

Jens Hallberg är inte den enda frisören som fått problem med allergiska besvär. Flera undersökningar har visat att frisörer har högre risk än andra att drabbas av allergier, luftvägsbesvär och handeksem. Och en stickprovsundersökning som Naturskyddsföreningen för två år sedan gjorde bland 30 frisersalonger runt om i landet visade att användandet av hårprodukter som innehåller giftiga och allergiframkallande ämnen var utbrett. Till exempel innehöll var tredje mjällschampoflaska det giftiga ämnet zinkpyrition och i flera av hårfärgerna förekom paraphenylendiamin (PPD). Det är ett giftigt och starkt allergiframkallande ämne som tidigare var förbjudet i Sverige – men som åter blev tillåtet när vi gick med i EU.
– Problemet är att skadliga ännen i hårprodukter ger hälsoproblem både för frisörerna själva och för deras kunder, samtidigt som miljön tar stryk. Och det handlar inte bara om problem med allergiska reaktioner, utan även om ämnen som är så farliga att de kan orsaka allvarliga skador på vår hälsa, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Spirande intresse

Enligt Mikael Karlsson har det inte hänt särskilt mycket sedan undersökningen gjordes, åtminstone inte när det gäller de regleringar som bestämmer vad som får finnas i hårprodukter. Själv ifrågasätter han att det överhuvudtaget ska vara tillåtet att sälja hudvårds- och hårprodukter som innehåller skadliga ämnen, trots att de inte fyller någon funktion.
Bland frisörerna har han dock märkt av ett spirande intresse för att övergå till en mer ekologisk, giftfri profil. Som konsument är det därför viktigt att ställa frågor till sin frisör och att börja efterlysa allergifria, miljömärkta produkter, menar han.
– Det är svårt att ställa krav, men om tillräckligt många väljer bort skadliga produkter kommer det att sprida sig. Till slut blir salongerna tvungna att skaffa fram ofarliga alternativ!

 

PERSONFAKTA

Namn: Jens Hallberg.
Ålder: 44 år.
Bor: Mellbystrand.
Gör: Driver en ekologisk frisersalong i Båstad. Den är en av landets sju salonger som är certifierade enligt miljömärkningen Grön Salong.

Så undviker du allergiframkallande ämnen

  • Undvik att färga, bleka eller permanenta håret, eller använd bara naturliga metoder.
  • Välj en miljömedveten frisör.
  • Använd inte mjällschampo i onödan. Har du problem rör det sig ofta bara om torr hårbotten.
  • Välj ett mjällschampo utan ämnet zinkpyrition.
  • Köp hårschampo utan methylchloroisothiazolinon och methylisothiazolinon.
  • Använd hårfärger utan paraphenylendiamin (PPD).
  • Minska användningen av hårvårdsprodukter och stylingprodukter.
  • Köp miljömärkta hårvårdsprodukter.
  • Diskutera med din frisör och efterfråga bättre och/eller alternativa produkter.
  • Kontakta tillverkarna och ställ krav på bättre produkter.

Källa: Naturskyddsföreningen

Förbjudna ämnen hos Grön frisör

1-naphthol
Ämnen med aminophenol i namnet
Formaldehyd och formaldehyd-frigörare
Methylisothiazolinone och methylchloroisothiazolinone, kathon
Ämnen med paraben i namnet (methyl-, ethyl-, butyl-, isobutyl-, propyl- och isopropyl-paraben).
Ämnen med p-phenylenediamine i namnet (PPD)
Ämnen med resorcinol i namnet
Ämnen med toluene-2,5-diamine i namnet
Thioglycolic acid och thioglycolat
4-amino-2-hydroxytoluene
4-amino-3-nitrophenol

Text Zandra Zernell

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php