Gör din egen kokos-yoghurt

Mjölkfri yoghurt kostar ofta mer än vanlig och när hela familjen ska äta yoghurt kan det bli dyrt. Cecilia Tingstedt har tre barn som alla äter mjölkfritt – och har valt att göra sin kokosgurt själv. Så här gör hon.

Hemma hos familjen Tingstedt äter alla mjölkfritt, som en följd av allergier mot bland annat mjölk, soja och baljväxter. För ett par år sedan började mamma Cecilia känna en stor saknad efter vanlig yoghurt, men de alternativ som då fanns i mataffären var baserade på havre och sojaprotein. Det fick Cecilia att istället börja googla efter recept på hemgjord yoghurt baserad på kokosmjölk och syrningskultur.

– Först verkade det så svårt, en del skrev att man var tvungen att syra kokosmjölken i ugnen och andra köpte till och med speciella yoghurtmaskiner. Men när jag väl testade visade det sig vara hur enkelt som helst, det funkade i vanlig rumstemperatur, säger hon.

På bänken bredvid spisen i familjens kök står det numera nästan alltid en glasburk. Däri finns kokosmjölk och probiotika, de goda bakterierna som gör att yoghurten blir så där lagom syrlig och krämig. Minst en gång i veckan tillverkas det ny yoghurt, eftersom den används till allt från frukost med bär och mellis-smoothie till tsatsiki, grillsås och dippsås för grönsaker.

Två av de tre barnen tycker att yoghurten är god, det tredje är inte förtjust i kokossmaken. Cecilia har även provat att göra yoghurt på blötlagda och mixade cashewnötter, men inte lyckats få den tillräckligt slät.

Den enda gången hon misslyckats med kokos-yoghurten misstänker hon att hon råkat använda en sked som inte var riktigt ren.

– Men det gick inte att missa, för då möglade den. Det var även några månader när det var något konstigt med kokosmjölken jag använder. Den inte ville stelna i kylen som den brukar och då var det också svårt att få yoghurten att tjockna. Men det problemet gick över, säger hon.

Sedan en tid tillbaka finns det numera kokos-yoghurt att köpa mataffären, men det är små förpackningar som går åt fort i en familj där flera äter mjölkfritt.

– Den kan såklart vara bra att använda som en lyxgrej någon gång då och då, men det är ändå så enkelt att göra egen, säger Cecilia.

Här hittar du recepet!

Namn: Cecilia Tingstedt
Ålder: 40 år
Bor: Växjö
Familj: Man och tre barn

Text Zandra Zernell Foto Märta Wärenfeld