Fyraåring fick allergichock på flygplan

Kan jordnötsallergen som sprids i luften orsaka anafylaktisk chock? En engelsk familj upplevde att det var det som hände, men läkare är mycket skeptiska.

En fyraårig brittisk flicka drabbades i somras av en anafylaktisk chock på ett flygplan på väg hem från Teneriffa. Flickan var allvarligt allergisk mot jordnötter och besättningen hade informerat alla passagerare att de inte fick öppna några förpackningar med jordnötter ombord. Trots att varningen upprepades tre gånger öppnade en man, som satt fyra stolsrader från flickan, en påse jordnötter.
På några minuter svullande flickans ansikte upp, hon fick blåsor i munnen och svårt att andas. Kort därefter förlorade hon medvetandet. En ambulansvårdare som råkade finnas ombord på planet hjälpte till att ge flickan en injektion av den adrenalinsputa som familjen hade med sig.
– Det finns inte tidigare något dokumenterat fall där någon fått en anafylaktisk chock av ett luftburet allergen. Även i detta fall är såväl svenska som brittiska läkare tveksamma till om det gått till så som föräldrarna beskriver.
– – Jag har talat med flera kollegor och vi alla tror att flickan antagligen har fått i sig jordnötter på något sätt. Att ansiktet svullnade upp och att hon fick blåsor i munnen tyder på det, säger Magnus Wickman professor i barnallergologi och överläkare vid Sachsska barnsjukhuset i Stockholm.
Doktor Helen Brough på Evelina Children Hospital i London nämner att det till exempel kan ha funnits jordnötsrester kvar på ett dåligt städat säte som flickan fått på fingrarna och slickat i sig. Hon refererar till sin studie som visat att jordnötsallergen faktiskt inte blir luftburet i sådana mängder att det ska kunna ge upphov till så allvarliga symtom.
– – Skulle det trots allt ha funnits partiklar från jordnöt i luften flera stolsrader från källan skulle mängderna varit minimala och bara gett upphov till luftvägssymtom, säger Magnus Wickman. Passageraren som öppnat jordnötspåsen blev bannlyst från att flyga med det aktuella bolaget i två år. Flickan återhämtade sig, men vill enligt sin mamma aldrig flyga mer.