Föreningen fikar efter mer engagemang

Besök på traktens kaféer ska både locka nya medlemmar och sprida kunskap om matallergier. Det hoppas i alla fall styrelsen för lokalföreningen i Karlstad.

– Vi planerar att under våren besöka kaféer i Karlstad och grannkommunerna som hör till föreningen, berättar ordföranden Sofie Wadelius.
”Kafékampanjen” ska fylla flera olika syften.

– Det blir ett nytt forum för medlemmarna att träffa varandra, vi hoppas få in nya och det blir inte minst ett sätt att uppmärksamma caféerna på att den här kundgruppen finns och utbilda dem på ett positivt sätt.

Arrangörerna kommer att ta kontakt med kaféerna innan för att höra om de är välkomna och förbereda dem.

– Vi kommer att antingen bjuda deltagarna på fikat eller åtminstone subventionera det, så vi hoppas att många, både gamla och nya medlemmar, vill komma.
Sofie Wadelius har själv flera matallergier. Hon har varit medlem i snart tio år och kom ganska snabbt in i styrelsen. Nu är hon alltså ordförande och sedan några år också lägerchef för region Mellansveriges sommarläger.

Idéer om diverse aktiviteter saknas inte i Karlstadföreningen. Egen abonnerad bioföreställning till starkt subventionerat pris en gång om året, inklusive dricka, liten chips- och godispåse hör till de mest populära.

Även kring årsmötena passar föreningen på att arrangera trevligheter. Förra året bokade de en hel restaurang och där serverades en god trerätters middag som alla kunde äta oavsett matallergier. Till maten bjöds det på musikunderhållning.

– Det var jätteuppskattat, berättar Sofie Wadelius.

Även after work-tillfällena på en tapasrestaurang vår och höst, för medlemmar över 18 år, brukar locka många. Då bjuder föreningen på två rätter.

– Vi tycker om att göra mycket, men vi vill ju veta vad medlemmarna vill ha för verksamhet. Därför brukar vi alltid uppmana till att komma in med förslag till aktiviteter. Ett förslag som kommit in är att besöka en jumpyard, ett lekställe med studsmattor och trampoliner, som även ger ordentligt med motion.

Föreningen fick för ett antal år sedan ett större arv vilket har gjort att de kunnat arrangera mycket förmånliga aktiviteter för medlemmarna, men de söker också kommunala bidrag.

En idé som styrelsen har är att försöka få i gång någon form av kommittéer eller arbetsgrupper med personer som samlas kring en speciell intressefråga.

– Det skulle till exempel kunna vara skolfrågor, vården, fler barnaktiviteter, eller något annat som några stycken vill engagera sig lite extra i, utan att man behöver förbinda sig att ta en plats i styrelsen. Än så länge spånar vi bara om detta.

Om du är intresserad av att engagera dig i någon fråga, eller vill hänga med på cafébesök eller någon annan aktivitet så kan du höra av dig till Sofie Wadelius, 073-0923435. Du kan följa föreningen på facebook och instagram.

Text Lena Granström Foto Colourbox