Fördomarna frodas på nätet

När jag nyligen tog mig ut i dejtingsvängen insåg jag till min fasa att mina gamla farhågor om att dejta som allergiker fortfarande stämmer. Det fanns nämligen en tid då jag skämdes oerhört för mina allergier. Jag kanske inte skämdes så mycket för att jag var allergiker så mycket som för att visa att jag var det. Det blev för mig ett svaghetstecken. Som bäst kunde folk reagera så som jag hoppades: med förståelse. Som värst med att trivialisera bort dem, eller än värre göra sig lustiga på min bekostnad. Dejtingsituationer eller ej, så är den reaktionen varken taktfull eller klädsam och för att vara ärlig: ganska osexig.

I skydd av anonymitet

Med situationer som dessa i bagaget tänkte jag mig nog ändå att vi kommit längre 2019. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tänka mig att folks fördomar i dag skulle ta sig sådana uttryck och vara så explicita som hos många av dem jag nu stötte på när jag började sondera dejtingterrängen.
Kanske är det så här det blir när en människa förpassas till profilbilder, avatarer och användare. När anonymiteten ges fritt spelrum i en suddig bild med knapphändig information om personen bakom den. Jag förstår ju också att en människa som gömmer sig bakom en sådan användare – ja, alla vi som använder oss av dylika sajter och appar – sakta men säkert avskärmar oss. Sådant som vi aldrig skulle säga rakt ut till någon annan blir med vår nya datoriserade värld plötsligt fullt möjligt.
På så vis blir våra fördomar om andra också enklare att formulera. Därför att du vet att du med största sannolikhet aldrig kommer möta den andre därute i den verkliga världen.
I det långa loppet tror jag att det här är en av anledningarna till att förtryck, rasism och mobbing blivit så vanligt på internet. Att bestraffningen för detta uteblir är såklart ytterligare en aspekt av att det ökar. Det finns ju ingen som kommer att straffa dig för det du gör där, vilket gör att du aldrig får lära dig att det du gör är fel.

Inte okej

Tillbaka till dejtingapparna. Jag är nog inte en så pass idog användare av dessa att jag vågar uttala mig om dem alla, men bland dem jag använt har det här varit högst påtagligt. Det handlar om alltifrån uppmaningar om att pälsdjursallergiker kanske borde svajpa (dejtingspråk för att vilja dejta någon) på någon annan, till direkta åtbörder om att allergiker inte är intressanta eller önskvärda. Ibland utan uppenbar anledning.
Man kan här argumentera för att varje individ har sin fulla rätt att dejta vem de vill. Korrekt, men låt mig ändå inflika följande: hade det varit okej om en grupp användare la upp uppmaningar om att inte dejta rullstolsburna, blinda eller personer med olika diagnoser? Jag tror inte det.

Driver med allergiker

För mig vittnar detta inte enbart om ignorans och fördomsfullhet, utan även om något större. De senaste åren har jag ibland sett influencers och bloggare driva med allergiker i en ganska bred utsträckning. En gång ironiseras det över vad medlemmar i Unga allergiker ens har att prata om, en annan gång blottar någon en enorm okunskap förtäckt i ett dåligt skämt. Och varje gång någon av de större tidningarna skriver om allergiker fylls kommentarsfälten med samma typ av trångsynthet som den i dejtingapparna.
Det som stör mig mest i allt detta är nog inte handlingen i sig. Nej, det som stör, rentav sårar mig mest, är det att bli bortvald bara för att jag är den jag är.

Text Lukas de Veen