Fem allergifällor på krogen

Ska du ut och äta på restaurang? Här är fem saker som kan vara bra att fråga extra om för att undvika eventuella missar!

Glutenfri pasta

Kan restaurangen erbjuda glutenfri pasta? Toppen! Kolla bara så att den inte ”värms upp” i vatten där det varit vanlig pasta. En hel del restaurangkök använder nämligen förkokt pasta som snabbkokas genom att den sänks ner i kokande vatten med hjälp av ett durkslag en halv minut innan servering. I vissa fall kan även kokt pastavatten användas till att värma upp ris.

Vete i risotton

Risotto brukar vara ett säkert kort för de flesta med celiaki eller veteallergi. Men det finns kockar som inte riktigt anammat det äktitalienska sättet att tillaga risotto – och som för att få en krämig konsistens reder av risotton med en gnutta vetemjöl, redning eller en skvätt pastavatten.

Mjölk i dressingen

Sugen på en smarrig sallad? Fråga om ingredienserna till dressingen. De kryddmixer som finns i många dressingar innehåller nämligen ofta mjölkprotein, eller mjölksocker som även kan ha spår av mjölkprotein i sig. En annan dressingsfälla är majonnäs, där originalreceptet är mjölkfritt men restaurangvarianten ofta är blandad med crème fraiche.

 

Ägg i pizzan

Det låter kanske otippat – men det finns faktiskt pizzerior som knådar i ägg i sin pizzadeg för att få degen smidigare och botten frasigare. Så om du är äggallergiker är det bäst höra efter innan du beställer, även om ingrediensen inte är så vanlig.

Jordnötsspår i pommes

Jordnötsallergiker? Glöm då inte att fråga om frityroljan om du ska äta friterat. Vissa restauranger, framför allt asiatiska, använder jordnötsolja när de friterar allt från kyckling och skaldjur till pommes frites. Finraffinerad jordnötsolja ska visserligen inte utlösa några allergiska reaktioner, men sämre raffinerade oljor kan fortfarande innehålla allergena proteiner.

 

Så säger lagen

Du har rätt att få veta om mat på restaurang innehåller ingredienser som finns på den så kallade allergenlistan. Det är en lista med 14 allergener, bland annat mjölkprotein, ägg och vete. Restauranger och andra som lagar mat som inte är färdigförpackad måste kunna uppge om maten innehåller dessa ingredienser. Informationen kan ges muntligen eller skriftligen.
Däremot behöver inte vanliga restauranger ha särskilda rutiner för att säkerställa att maten är lämplig även för känsliga allergiker, till exempel kan en droppe mjölk oavsiktligt hamna i maten utan att räknas som en ingrediens. Andra regler gäller dock för skolkök.

Läs mer hos Livsmedelsverket.

Text Zandra Zernell Foto Colourbox