Ersättarna på julbordet

Mat är en viktig del av våra jultraditioner och det är många maträtter som trängs på bordet. För en del är rödbetssallad, kaviar, ägghalvor, risgrynsgröt och ostar ett måste. Att man är allergisk betyder inte att man behöver göra avkall på favoriterna på julbordet. Här finns alternativen för dig som till exempel inte tål mjölk, fisk eller ägg.

Rödbetssallad

Ägg-, mjölk- och glutenfri rödbetssallad från VegMe (Obs: innehåller soja). Finns i större matbutiker, till exempel hos Ica.
Du som varken tål soja-, mjölk eller ägg kan också göra egen rödbetssallad med äggfri majonnäs och Oatlys iMat fraiche.

Majonnäs

Hellmans klassiska majonnäs finns även i en vegansk version och innehåller varken mjölk, ägg, soja eller gluten. Finns i större matbutiker.

Gräddfil och creme fraiche

Ersätt gräddfilen med Oatlys nya turkiska havregurt. Creme Fraiche i kallrörda såser ersätter du enkelt med iMat fraiche, även den från Oatly.

Till ostbrickan

Vill du äta pepparkakor med ädelost? Mjölk-, soja- och glutenfria “ädelosten” Blue Cheese från Green Vie, kan bland annat köpas på Ica.
Om du längtar efter cheddarost på julbordet finns även den i en allergivänlig version. Mjölk- och sojafri ost från Violife finns i de flesta större butikers sortiment, vanligtvis i hyllorna för vegansk och vegetarisk mat. Det finns en rad olika hårdostar och färskostar, samtliga utan mjölk- och soja. Cheddarosten finns både som färdigskivad ost och i block. Det finns också riven gratängost för att till exempel ha i potatisgratängen.

Fisk, rom och kaviar

För dig som inte tål fisk och skaldjur är tångkaviar ett utmärkt alternativ. Smaken och utseendet är i stort sett precis som hos originalet, men produkten görs av havstång och kryddor. Det finns en rad olika tillverkare, däribland IKEA, Ica, Lysekils och Fiskeriet. Även den klassiska kaviartuben går att få i en fiskfri version, som hos både Lysekils och Fiskeriet kallas för Vegiar, och även denna är gjord av havstång.

Skagenröra

Om du är allergisk mot fisk, men tål soja, säljer Coop tofuröran “Skagen med dill”.

Leverpastej

Pastejkökets vegetariska leverpastej, gjord på ärtprotein, är mjölk-, ägg- och glutenfri. Det gäller även Arbogapastejs gluten- och mjölkfria skivbara pastej. Flera av Scans bredbara leverpastejer är mjölk-, soja-, ägg- och glutenfria, bland annat den ekologiska och den färdigskivade.

Risgrynsgröt

Risgrynsgröten går utmärkt att koka själv på kokosmjölk eller annan plantbaserad mjölk.

Knäck och kola

Knäck och kola blir jättegod med havregrädde, till exempel iMat från Oatly. Bara byt ut grädden i originalreceptet mot matlagningsgrädde av havre istället. Dina icke-allergiska gäster kommer inte att märka någon skillnad.
Se också receptet på kokosknäck, gjord med kokosgrädde.

Foto: Andrea Hansson/Wondervegan

Ägghalvor utan ägg

För den pyssliga äggallergikern, som inte kan tänka sig en jul utan ägghalvor, eller som vill överraska en allergisk släkting, går det faktiskt att göra egna äggfria ägghalvor! På Wondervegans sida kan du läsa hur man gör de äggfria äggen.

Inköpstips

De flesta produkterna finns i större, välsorterade matbutiker, till exempel på Ica, Coop, Willys och Hemköp, och du kan vanligtvis be din handlare att ta hem dem åt dig om de inte redan har dem i butiken. En del produkter finns också i webbutiker.

Text Susannah Elers