En Ironman för forskningen

Under hela sin tenniskarriär kämpade Magnus Norman i tysthet med sin allergi. Nu har även hans barn visat sig vara allergiska. Som en 40-årspresent till sig själv gav han sig därför på en ny utmaning och startade Race 4 kids with allergies.

Varje gång bollen studsade mot gräsmattan där på Wimbledon, och varje gång Magnus Norman tog upp bollen och torkade av svetten i ansiktet med samma hand – började ögonen att klia.
– Grässäsongen var svår. Jag hade ofta igenbommade ögon på våren och det hämmade min idrottskarriär, berättar han.
Men allergin mot gräs- och björkpollen samt många djurarter är inget han har pratat om genom åren.
– Jag lärde mig leva med det, tänkte att så här är det för mig, det är nog normalt.
Han minns en tävling som alltid gick på våren i Rom; strax utanför staden, vid en liten skog. Allt blommade. Mycket. Magnus Norman tog omvägar, försökte gå runt skogen, när han skulle ta sig mellan hotell, restaurang och tennisbanor.
– Jag hade stora problem där, men samtidigt: jag vann min största tävling i Rom! Generellt var Europa sämre för mig, USA var inte lika problematiskt, men det kan förstås bero på årstiderna.

Det är ju så himla roligt!

Att det ändå gick bra i Rom är kanske inte så konstigt. Magnus Norman säger att han sällan kände av allergin under själva matcherna. När han var fysiskt aktiv och svettades, mådde han bra. Det var på morgnarna, och mellan matcherna när kroppen skulle återhämta sig, som besvären kom. Och facit bekräftar: Magnus Norman vann under sin tid som aktiv tolv ATP-titlar och Davis Cup för Sverige. Det renderade honom inte mindre än en andraplats på världsrankingen vid millennieskiftet.
Men det är nu mer än tio år sedan han klev av livet som proffs. Idag är Magnus Norman en lika framgångsrik och välrenommerad tennistränare som han en gång var spelare. Hans adept sedan fyra år, Stan Wawrinka, vann nyligen US Open. Tillsammans reser de 200 dagar om året. Hur det fungerar när man samtidigt är pappa till tvillingdöttrar på fem år, behöver jag inte fråga. Han konstaterar själv att det är ”mycket med två barn hemma”.
– Vi får se hur länge jag ska hålla på med det, säger han och ler.

Egna barnen allergiska

Inget av barnen verkar ha ärvt hans pollenallergi, men däremot är båda allergiska mot mjölkprotein. I hemmet i Vaxholm finns därför bara mjölkfria mejeriprodukter: havremjölk, mjölkfritt smör och dito ost. Veckan efter vi ses är det dags för nya tester på sjukhuset. Förhoppningen är att det ska växa bort.

Värre är det med den svåra nötallergi som drabbade en av döttrarna för en tid sedan. De var försiktiga med nötter redan innan, inte minst med tanke på det allergiska familjebagaget, men en dag fick Estelle prova att äta cashewnötter. Reaktionen blev våldsam.
– Hela kroppen svullnade, det var verkligen hemskt. Vi var länge på sjukhuset. Idag har hon alltid tabletter med sig i ryggsäcken.
Nötallergin påverkar förstås hela familjen. Ständig koll. Konstant oro. På tårna, vare sig de är på barnkalas eller i ett flygplan.
– Men hon har lärt sig fort, frågar alltid: ”Är det nötter i det här? Choklad? Då är det mjölk i, det kan jag inte äta.”
Och det var någonstans här som idén kom till Magnus Norman att samla in 100 000 kronor och skänka till Astma- och Allergiförbundets Forskningsfond. Han skulle fylla 40. Han ville göra en Ironman. Varför inte förena alltsammans och göra något minnesvärt och bra?
Så föddes ”Race 4 kids with allergies”.

Insamlingen fortsätter

Vem behöver presenter när man fyller 40? frågar sig Magnus Norman och slår ut med händerna.
– Jag ville bara träffa mina vänner. Samtidigt vill många ge någonting och då kom jag på: skänk pengarna till forskningsfonden istället.
På hemsidan kan man följa hur familj, vänner och namnkunniga tennisprofiler donerar pengar med uppmuntrande tillrop och glada födelsedagsgratulationer. När sedan en kille i New York betalar 30 000 kronor för att få spela en timme med Magnus är målet för insamlingen inte långt borta. Hundratusenkronorsstrecket passeras i slutet av sommaren efter ytterligare en utlottning av privatlektion på Instagram. Den ger 21 000 kronor.
Men insamlingen är inte slut för det. Magnus Norman tänker fortsätta, minst under hela 2017. För tanken är att det hela ska avslutas med en Ironman, och att människor ska kunna följa hans resa fram till tävlingen och löpande skänka pengar.
– Jag har sagt att jag ska göra en Ironman under det året jag fyller 40.
En Ironman på heldistans, förklarar Magnus Norman och lyser upp, är det tuffaste du kan göra. Triathlontävlingen består av 3,8 kilometer simning i öppet vatten, 18 mil cykling och 4,2 mil löpning i en följd. Magnus Norman kommer att delta i tävlingen när hans pollenallergi är som värst, under våren.
– I den bästa av världar skulle jag göra det på hösten, men jag kan inte välja. Mitt jobb får styra.

Många goda idéer

Magnus Norman är säker på en sak: han vill att pengarna går till barnallergiforskning. Han funderar en hel del på om döttrarnas allergi kommer från honom, om det är genetiskt. Men han vill också veta om det är något han som förälder hade kunnat – eller kan göra – annorlunda. För egen del har han märkt att förberedelserna inför Ironman, med bland annat kolhydratfattig kost och en strikt hälsosam livsstil, har förbättrat hans allergi. Råd och vägledning av den typen var något han saknade när han spelade i världstoppen.
– Jag önskar att det hade funnits någon inom idrottsvärlden som hjälpt mig med min allergi, en specialist som talat om för mig: det här är allvarligt och det här kan vi göra för att du ska må bättre.
Som det var nu tog Magnus Norman själv hand om sin allergi, han utreddes och behandlades aldrig av läkare. Receptfria antihistamintabletter och nässpray var det han vågade ta, på grund av risken för dopningsanklagelser. Hans vision nu är att vara med och bygga upp en struktur; att se till att kunskapen om allergi inom idrottsvärlden ökar och att det tas om hand på samma sätt som exempelvis en skada i ett knä.
– Allergi är också en form av skada. Och det är vanligt inom idrotten.
Innan han försvinner ut i den kyliga höstluften spånar han högt om en eventuell fortsättning och utveckling av Race 4 Kids with allergies, för ”det är ju så himla roligt”.
– Vi har pratat om att lotta ut ett signerat racket av Stan Wawrinka. Och man skulle kunna ha ett Ironman i Vaxholm där startavgiften går till fonden. Eller en tennistävling som heter Race 4 kids with allergies…
Möjligheterna är många.

Följ insamlingen genom bloggen: magnusnorman.com

Namn: Magnus Norman
Ålder: 40
Familj: Sambon Linda Dagh, barnen Elin och Estelle, 5 år.
Bor: Vaxholm utanför Stockholm.
Gör: Tennistränare. Driver tennisakademien Good to Great. Tidigare tennisproffs rankad 2:a i världen med bl a tolv ATP-titlar och Davis Cup-seger för Sverige.
Aktuell: Startat insamlingen Race 4 kids with allergies.

Text Louise Cederlöf Foto Fredrik Persson