En glad och frisk jul till er alla!

Äntligen! Är adventstiden här med adventsstjärnor och ljusstakar som lyser upp i mörkret. Det känns som att vi haft den mörkaste novembermånaden på flera år. En klar ljuspunkt var dock Barnallergiforum, i Stockholm den 20:e november, som var en avslutning av Barnallergiåret. Platserna blev snabbt fyllda vilket visar på intresse för frågorna. Spännande forskning gällande barns arbetsmiljöer presenterades och vi fick konkreta, klara tips om hur man enkelt skapar miljöer som inkluderar alla barn och elever i förskola och skola.
Och nu finns det hopp. Vi tänder våra adventsljus, på batteri eller av stearin, plockar fram favoritmusiken och förbereder oss för julen. Det är också dags att skriva önskelista. Att fundera ut vad som kan vara glädjande att få när tomten knackar på dörren. På TV rullar just nu reklam om att önska Ingenting och att Ingenting då innebär att någon annan, med mycket större behov, istället får en gåva. En frestande tanke, men jag har fortfarande några ouppfyllda önskningar för de grupper jag företräder, så jag skriver jag en önskan utifrån dessa behov.
Tomten, i år önskar jag Allergiloger eller Allergiplatser vid både våra allmänna kommunikationsmedel och vid idrottsarenor, teatrar och biografer. Jag vet att det fungerar bra. Ett exempel är Brynäs hemmaarena Gavlerinken som har en Allergologe som hålls både doft-, nöt- och pälsdjursfri. Det tycker jag tomten kunde leverera till fler ställen, tills tillgänglighet för alla blivit en naturlig och självklar del.
En glad och frisk jul till er alla!

Text Maritha Sedvallson