Emmas resedagbok från Valle Marina

Unga Allergikers styrelse åkte i början av mars till Kanarieöarna för att planera den kommande verksamheten. Med på resan följde generalsekreteraren Emma Grönlund som passade på att skriva en dagbok för Allergias räkning.

Torsdag

Det är med stor spänning och höga förväntningar vi går in genom porten på Valle Marina, norska Astma- og Allergiforbundets egen semesteranläggning på Gran Canaria, anpassad för personer med astma och allergi. Vi har hört mycket gott om denna plats och äntligen får vi testa den själva.
I receptionen möts vi av en norsk kvinna som har jobbat här i femton år. Hon berättar att under vinterhalvåret kommer det många barnfamiljer hit med astma och allergi och när vi fått våra nycklar och går bort mot vår lägenhet känner vi oss både välkomna och trygga.
Med rumsnyckeln får vi även varsitt utskrivet kort med alla våra allergier på spanska som vi kan ha med oss till restaurangen senare. Anläggningen är fräsch med två pooler, gym både ute och inne, en liten minimarket och egen restaurang. Lägenheten har terrass och är bra utrustad för att laga egen mat. Något vi uppskattar eftersom det kan vara svårt att hitta mat ute som alla kan äta.
Snabbt slänger vi in våra väskor och plockar fram badkläderna. Det är varmt, över 25 grader, och vi vill snabbt ner till havet. Stranden Anfi Del Mar ligger ett stenkast bort och vi skyndar oss dit för att njuta av de sista soltimmarna. Klockan är runt fem när vi kommer ner till stranden, en lagom stor strand som har allt man behöver. Restauranger, affärer, matbutik, bankomat och framförallt en massa sand och svalkande blått vatten.
Efter någon timmes strandhäng släpar vi oss hemåt igen för middagen serveras klockan sju. När vi checkade in fick vi veta att det ska serveras fisk under kvällen och eftersom vi har en i sällskapet som är luftburet allergisk mot fisk får vi sitta i en egen del av restaurangen och kan beställa mat vid bordet. Annars är det en buffé som gäller. Men vi känner att detta blir en bra lösning och alla får mat de kan äta.
Det känns som att de kompenserar lite för vi får beställa vad vi vill och får mängder med mat. Vi är två i sällskapet som pratar spanska vilket underlättar en hel del då de som jobbar i köket inte kan så bra engelska. Vi går mätta och nöjda därifrån och somnar snabbt efter en lång resdag.

Fredag

Dagen efter har vi har bokat in oss på ett pass med vattengympa i träningsbassängen. Den är 34 grader varm och underbar under lite kallare dagar. Men i dag är det runt 25 grader igen så vi svettas när vi efter en timme är färdiga med passet.
På väg för att svalka oss i den andra poolen springer vi på Ingvill Ellingsen. Hon är sjuksköterska och har jobbat på Valle Marina under större delen av vinterhalvåret. Hon jobbar med barn med astma och allergi som är här på rehabiliteringsresa från Norge.
Ingvill berättar att de erbjuder aktiviteter för barnen nere på stranden. Rörelse är bra för barnen med astma och saltvattnet är bra för barnen med eksem som ofta inte kan bada i poolen. Det är något vi själva är väl medvetna om och bestämmer oss att dra ner till stranden igen.
På eftermiddagen hoppar vi på sista båten från hamnen och efter en timme är vi framme i Puerto de Mogán, Gran Canarias egna lilla Venedig. Här möts vi av segelbåtar, restauranger och en kanal. Husen kring hamnområdet är vita med blåa detaljer och mellan dem växer det fullt av färgstarka blommar. För någon minut känns det som vi är i Grekland.
Ett stenkast därifrån ligger stranden, den är liten men det finns gott om plats att slå sig ner. Strandpromenaden här är kort men den innehåller en massa shopping, mycket mer än i Anfi Del Mar. Här finns en massa roliga affärer utöver de souveniraffärer som annars finns överallt. Vi kommer därifrån med nya väskor, tröjor och sjalar.
När det är dags för middag söker vi oss tillbaka till hamnen och slår oss ner på en restaurang kring det lilla torget. Det är omringat av restauranger för alla smaker, dock väldigt turistigt. Vi har valt en typisk kanarisk restaurang och beställer en vegetarisk paella. Enkel med få ingredienser vilket passar oss bra. Den tar en stund, eftersom de gör den på beställning, men den är värd att vänta på! Nu faller mörkret fort och vid åtta hoppar vi på bussen tillbaka till Valle Marina.

Lördag

Det är morgon och som vanligt kallt innan solen kommit fram. Efter frukosten tar vi bussen till Faro de Maspalomas, fyren som är startpunkten av Gran Canarias kända naturområde Las Dunas. Här finns en kilometerlång sandstrand utan hotellkomplex och restauranger. Och sanddyner, sanddyner så långt ögat kan se. Underhållande för stora som små, att klättra upp på de höga kullarna av sand, blicka ut över ökenlandskapet och framförallt rulla ner.
Efter att vi fått sand överallt hoppar vi i de höga vågarna. Sen behöver vi vila upp oss under ett parasoll på stranden. Återigen tar vi bussen i 30 minuter och är hemma lagom till lunch.
Vi väljer att testa Valle Marinas egen restaurang som serverar mat under hela dagen. Enkelt och gott med typisk spansk mat som sallader, bocadillos och tortillas. Vi beställer även in papas arrugadas, potatis kokad i extra mycket salt, välkänt på öarna här.

Söndag

Dags för oss att åka tillbaka till Sverige och vi hoppar in i minibussen vi bokat via hotellet. Vi åker igenom mikroklimatet Kanarieöarna är känt för. På den 40 minuter långa vägen tillbaka till flygplatsen ser vi öken, gröna berg, palmer och stränder. Det känns bra att åka hem – mest för att jag känner på mig att jag kommer återvända tillbaka till Valle Marina igen.

Emmas bästa tips

  • Boka privat transfer via hotellet, supersmidigt.
  • Det är lätt att ta sig runt med lokalbussarna så tveka inte att hoppa på bussen till andra byar och stränder.
  • Vid frukosten är det fritt fram att göra lunchmackor i restaurangen att ta med sig.
  • Ta med ditt matallergikort, det är bra att ha på restauranger och i affärer. På många produkter står det inte ingredienser på engelska eller svenska.
  • Glöm inte solkräm, solen är väldigt stark även denna årstid.

Medlemmar i Astma- och Allergiförbundet har rabatt på vistelse på Valle Marina. Läs mer här.

 

Text Emma Grönlund Foto Freja Anckers