Det är värt guld att bli sedd

Tack så väldigt mycket för förtroendet att få bli Astma- och Allergiförbundets ordförande. Jag är rörd och känner att det är en stor ära att tillsammans med er få lyfta våra viktiga frågor och fortsätta påverkansarbetet.

Vilken fantastisk kongress vi har haft, med så mycket inspiration och trevliga möten, bra diskussioner och härligt att ses igen IRL. Det är viktigt att få fylla på med den senaste kunskapen om vad som händer inom områdena astma, allergi, annan överkänslighet och atopiskt eksem.

Vem är jag då? Jag heter Mikaela Odemyr och bor i Örnsköldsvik med min man, vi har tre barn som numera är utflugna. Jag älskar att vara ute i naturen och plocka svamp. Att bjuda hem familjen och vänner på mat och fika är något som ligger mig varmt om hjärtat.

Jag har varit föreningsaktiv i 25 år och har suttit med i förbundsstyrelsen i många år, men flera känner kanske till mig som tidigare ordförande i EFA, som förbundet är medlem i. EFA är en europeisk paraplyorganisation för astma, allergi och KOL-förbund i 26 länder i Europa.

Nu sitter jag även ordförande i en kommitté i organisationen ELF som representerar olika lungsjukdomar, här är det medlemmar från hela världen.

Min bana inom allergi- och astmavärlden började när min son föddes och det konstaterades att han i tidig ålder fått både allergier av olika slag och astma. Jag sökte mig då till Astma- och Allergiföreningen Svalan i Örnsköldsvik för stöd och hjälp. Det mottagande jag fick är något som jag själv försöker möta nya medlemmar med. Det var guld värt att bli sedd och att någon gav lite tröstande ord när det kändes tufft i början.

Jag är fortfarande aktiv i vår lokalförening och det ger så mycket att ordna med träffar, men även att försöka påverka beslutsfattare och andra för ett tillgängligare samhälle. Jag tror också att i denna pandemitid så är det viktigt att träffas både online och i verkliga livet bara för att få prata om man känner sig ensam.

Nu är vi mitt i pollensäsongen och just detta år känns det ännu bättre än någonsin att VI tillsammans; medlemmar, kansli, lokalt och regionalt anställda, lokal-, läns- och regionföreningar, lyckades rädda pollenmätningen förra året. Detta är så stort och jag känner en sådan stolthet att vi gjorde det. Så sträck på er och var stolta för det gjorde vi tillsammans och med enade krafter har vi nu bevisat att vi kan nå mål.

I år är det valår och vår nästa viktiga fråga, som vi redan under den stora digitala konferensen Allergilyftet tog upp med politiker och beslutsfattare, är att få igenom ett svenskt allergiprogram. Såg just en nyhet från Australien att de satsar stort på astma- och allergifrågor. De närmaste åren avsätts ett antal miljoner för att satsa på denna vård precis som Finland har gjort. Så kan de så ska väl vi kunna, eller hur?

Nu önskar jag er alla en riktigt fin sommar!

Text Mikaela Odemyr, förbundsordförande Foto Elin Sävelind/Timeline Photo