Dammig skolsal förvärrade skolflickas eksem

Hemma gick det bra, men när den sjuåriga skolflickan var i skolan blommade hennes eksem upp. Allergikonsulent Åsa Persson besökte skolan och fann både problemet och lösningen.

Flickan har sedan födseln haft problem med både sina luftvägar och eksem över hela kroppen. Föräldrarna har skött om henne med hjälp av mediciner och salvor, och sommaren innan hon skulle börja skolan var hon nästan helt fri från sina besvär.
Men det dröjde inte länge efter skolstarten förrän flickans besvär återvände. När hon var i skolan rann hennes ögon och det ledde till att hon kliade sig i dem. Eksemet runt ögonen blossade upp och spred sig från ansiktet och över hela kroppen. Föräldrarna tog kontakt med skolpersonalen för att diskutera problemet, men det var när de också tog kontakt med allergikonsulent Åsa Persson vid Centralsjukhuset i Kristianstad som det började hända något.
– Då hade jag också blivit kontaktad av skolsköterskan och fått en remiss av skolläkaren där de bad om hjälp.

Svårstädat

Tillsammans med föräldrarna besökte Åsa Persson skolan och det första hon såg var en trevlig och ombonad lokal där barnen hade tillgång till allt som behövdes för att skapa en bra och pedagogisk miljö. Men det mesta av materialet som barnen använde stod framme och det gjorde det svårt att städa, särskilt som lokalvårdaren bara städade fria ytor. Det innebar att städningen blev bristfälligt och dammet låg tjockt i lokalen.
– Det var en tilltalande lokal, men den var smutsig. Jag tog upp problemet med läraren och tillsammans gjorde vi en plan på hur de skulle rensa bort och stuva undan de flesta sakerna.

Fler lokaler åtgärdades

Skolan införskaffade bland annat skåp och sorterade bort en del material. Åsa Persson engagerade även lokalvårdaren i projektet.
Tre månader senare gjorde Åsa Persson ett nytt besök och flickan mådde nu betydligt bättre. Samtidigt hade skolans personal fått upp ögonen för problemet vilket innebar att fler lokaler på skolan åtgärdades. Bland annat fritidslokalen.
Enligt Åsa Persson är smuts och damm ett vanligt problem på dagens skolor och fritids.
– Det är inte bra för något barn att vistas i en sådan miljö och det gäller för mig att hitta ett sätt som kombinerar bra pedagogik med städkravet och finna lösningar som alla kan komma överens om, säger hon.

Text Set Mattsson

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php