Bra spridning från barn till äldre

Gävle lokalförening har lyckats bra med att locka medlemmar i alla åldersgrupper. Det kan kanske bero på att de lyckats hitta populära aktiviteter för alla.

Elizabeth Rydbäck är ordförande för Gävle lokalförening som har cirka 230 medlemmar och en styrelse bestående av fem ordinarie ledamöter och två ersättare. Själv har hon varit aktiv sedan slutet av 70-talet.
– Jag började engagera mig för att min yngsta dotter var väldigt allergisk. Jag arbetade som förskolelärare och barnens bästa har alltid legat mig varmt om hjärtat.
Föreningen har med en kombination av god ekonomi och stort engagemang lyckats bedriva en verksamhet som attraherat både barnfamiljer och äldre medlemmar.

Bra på att söka pengar

– Vi är duktiga på att söka pengar från olika fonder i Gävle. Vi är noga med att alltid redovisa tillbaka så fort något är genomfört, det tror vi gör att vi ligger bra till nästa gång vi söker.
Föreningen får också årligen pengar från Bingoalliansen, där delar av vinsten från lokalt bingospel går till olika ideella föreningar som ansökt om att vara med. Just de medlen är öronmärkta för barn- och ungdomsverksamhet, något som allergiföreningen håller hårt på.
– Vi har till exempel hyrt ett helt lekland en dag, för att ha det för oss själva. Det var helt gratis för våra medlemmar och det var mycket uppskattat, ungefär 25 stycken kom.
– Det var extra städat innan vi kom och vi såg till att fanns varmkorv och dryck som alla kunde äta och dricka. Det var fantastiskt att se glädjen i barnens ögon, och föräldrarnas också för den delen.
Vid ett annat tillfälle abonnerade föreningen en avdelning av ett aktivitetshus som heter Drömhuset där barnen fick göra femkamp med olika grenar. För dagen var det absolut nötfritt som gällde.

Händer mycket året om

En barnaktivitet som pågår under vår och höst är basträning. Varannan vecka ses barn från allergiföreningen och har en timmes lekfull och anpassad träning tillsammans. Den äger rum i Tullbomsgården, ett hus som Gävles funktionshindersföreningar får nyttja. Varje gång bjuds också på en lättare fika.
Även den äldre åldersgruppen träffas och tränar tillsammans, för dem är det sittyoga som erbjuds.
– Varje år ordnar vi egna bussresor till julmarknaden utanför Kilafors till subventionerat pris. Det är en genuin marknad med hantverk och hembakat fikabröd. Vi ordnar det så att vår grupp får komma in först av alla och börja med att fika, därefter släpps övriga in.
Den energiska styrelsen hinner också med att anordna föreläsningar med personer från barnkliniken, arrangera bytardagar med kläder, leksaker och prydnadssaker, organisera cafébesök, delta i det kommunala tillgänglighetsrådet, skicka skrivelser till bussbolaget om allergifrågor i samband med bussresor med mera. Man har ett gott samarbete med de övriga 32 föreningarna som ingår i Funktionsrätt Gävle, där för övrigt Elizabeth Rydbäck också är ordförande.
– Vi lägger ner tid och energi på att det ska hända mycket i föreningen, men också på att ta hand om och stötta varandra.

Text Lena Granström Foto Bo Rossander