Atopiskt eksem har egen dag

Den 14 september är numera den internationella dagen för atopiskt eksem. Cirka en miljon svenskar är drabbade av den kroniska inflammatoriska hudsjukdomen och det finns stora förbättringsmöjligheter för vården av personer med atopiskt eksem.

I Stockholm uppmärksammades dagen genom ett seminarium arrangerat av föreningen Atopikerna tillsammans med Astma- och Allergiförbundet och läkemedelsföretaget Sanofi. Lena Holm, dermatolog på Sophiahemmet, föreläste om atopiskt eksem, egenvård och livskvalitet. Därefter berättade en patient sin historia om att leva med sjukdomen.
De cirka hundra deltagarna på seminariet kunde också titta på en utställning med ett femtontal konstnärliga och personliga tolkningar av ämnet.
I samband med dagen publicerades rapporten Atopiskt eksem – den gömda och glömda folksjukdomen. I rapporten framgår bland annat att livskvaliteten hos den drabbade ofta påverkas negativt genom till exempel sömnsvårigheter, försämrat självförtroende, nedstämdhet, behandlingskostnader samt ökad suicidrisk. Rapporten kan laddas ned från www.atopikerna.se.

Besöksrekord på Södergården

Astma- och Allergiförbundets medlemsgård Södergården Åre har slagit rekord i antal besökare under juni och juli i år.
Förra året tog Södergården hem guldplatsen när Svenska Turistföreningen, STF, korade årets bästa vandrarhem/hotell i kategorin Gästernas val. Denna sommar har antalet besökande ökat med 108 procent.
– Det är roligt att fler och fler upptäcker vilken fin gård detta är, välordnat och genomtänkt i minsta detalj – ett boende för alla. Jag tror att det personliga mötet som man får när man kommer är en framgångsfaktor, säger Eva Björklund, platschef på Södergården.
– På Södergården erbjuds en helt unik möjlighet till trygg semester och rekreation utan att prislappen är högre än annars. Dels är det viktigt i förbundets arbete med att göra samhället mer tillgängligt för de med allergisjukdom, men det är också ett tydligt kvitto på att det finns en efterfrågan på denna typ av anpassat boende för personer med allergisjukdom.

Förbundet i media 1

Den 25 augusti fick förbundet in en debattartikel i Aftonbladet med rubriken Nya rökförbudet har gett effekt – nu måste vi gå vidare: dags att lagstifta mot rökning från grannar.
I artikeln konstateras att sedan den 1 juli då den nya tobakslagen infördes, som innebär att man inte längre får röka på uteserveringar och andra offentliga platser, har många människor tagit ett steg mot ett rökfritt liv.
Nästa politiska mål är lagstiftning mot rökning i bostäder.
Även passiv rökning skadar och det finns ett tydligt samband för risken att utveckla astma, både hos barn och vuxna. Världshälsoorganisationen WHO beräknar att vart 20:e fall av barnastma i Sverige kan vara relaterat till föräldrars rökning.

Förbundet i media 2

Förbundets generalsekreterare Kristina Ljungros medverkade i TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon och pratade om specialkost i skola och förskola.
Det senaste året har förbundet undersökt hur arbetet ser ut på området specialkost i förskola och skola i Sverige. Det visade sig att fem olika myndigheter ibland uttalar sig om eller gör arbeten på området. Det är Skolverket, Skolinspektionen, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Livsmedelsverket och Socialstyrelsen. Myndigheterna diskuterar inte området specialkost med varandra.
Ingen myndighet har huvudansvaret för området och ingen myndighet har något regeringsuppdrag eller särskilt avsatta pengar för att arbeta med området.
Inslagen i TV4-nyheterna och i TV4-nyhetsmorgon diskuterade framförallt den lösning som Linköpings kommun har valt på området. I reportagen framställdes det som att Astma- och Allergiförbundet specifikt var kritiska till lösningen i Linköping, medan förbundets kritik snarare är att det finns olika lösningar i olika kommuner. Förbundet menar att det behövs nationella lösningar på området specialkost och att en myndighet ska vara huvudansvarig. Det ska inte bero på var i landet du bor vilket bemötande du får om du behöver specialkost i förskola eller skola.
Kristina Ljungros påpekade också att kunskapen behöver bli bättre hos skolpersonal och att alla elever som behöver ska få en ordentlig allergiutredning inom vården så de vet vilken mat de tål eller inte tål.

Logga Publishingpriset

Allergia.se nominerad till fint pris

Astma- och Allergiförbundets medlemstidning Allergia har fått ett glädjebesked: tidningens webbversion kan ta hem Publishingpriset i kategorin ”Årets Tidnings-/tidsskriftswebbplats”.
Vinnaren koras vid en gala på Berns i Stockholm den 5 november.
Övriga nominerade till 2019 års pris i samma kategori är: magazin24.se, som drivs av Earton Media AB, ka.se, som drivs av Kommunalarbetaren i samarbete med Oktavilla samt tidsskriften.se, som drivs av Folkuniversitetet i samarbete med Torino Tidningsform.
Allergia.se är framtagen tillsammans med reklambyrån Nkel.

Parfymfria veckan
 4–10 november

Sedan 2015 driver förbundet kampanjen Parfymfria veckan som syftar till att sprida kunskap om doftöverkänslighet och visa på vikten av att visa hänsyn. I årets kampanj vill förbundet tillsammans med Unga Allergiker och Apoteket Hjärtat slå hål på de fem vanligaste myterna kring doftöverkänslighet samt sprida enkla tips på hur omgivningen kan visa hänsyn. Det kommer att göras med korta filmer som ska spridas på sociala medier. Dela dem gärna vidare till era kontakter.
Även lokalföreningar runt om i landet kommer att göra många aktiviteter denna vecka, till exempel stå på apotek, vårdcentraler eller i köpcentra och dela ut information om doftöverkänslighet och om förbundets rekommenderade produkter.

Nytt material i webbshopen

Via förbundets webbsida hittar du en guldgruva med informationsmaterial, böcker och skrifter som går att beställa, eller i de flesta fall, ladda ned för egen utskrift.
Bland de nyaste är en folder om doftöverkänslighet, en affisch om nötfritt på förskola och vykort om att välja oparfymerade produkter.

Skrivelse om byggregler

Förbundet har gjort en skrivelse med synpunkter om kontrollsystemet om byggreglerna till en utredning som pågår (Modernare byggregler). För dig som vill ta del av den finns den på webbsidan under remissvar och skrivelser.

MR-dagarna i Linköping

Den 14–16 november kommer Mänskliga rättighetsdagarna att äga rum på Linköping Konsert & kongress. För första gången kommer förbundet att delta som utställare på detta årliga evenemang, som är nordens största forum för mänskliga rättigheter. Runt 200 programpunkter, 500 medverkande och ett 80-tal utställarorganisationer kommer att finnas på plats. Årets tema är Rätten till hälsa.

Kom på konferens

Du missar väl inte att anmäla dig till Toleranskonferensen i Stockholm den 7–8 maj (obs: nytt datum). Där kommer ledande allergiexperter att presentera och diskutera nya rön kring toleransutveckling. Välkommen att läsa mer och anmäla dig här.

Foto Atopikerna