Astman blev värre under graviditeten

Många upplever graviditeten som en period av minskade allergiska besvär, men för en tredjedel av alla kvinnor innebär den istället ökade problem med astma och allergier. För Andrea Ravandoni märktes det fort att något var annorlunda i kroppen.

Redan någon vecka efter att hon fått reda på att hon var gravid började Andrea Ravandoni, 34, känna av förändringar i både astma och allergi. Normalt sett har hon astma året om, men medicinerar främst under pollensäsongen eller om hon exponerats för pälsdjur, men när hon blev gravid kände hon fort av att kroppen reagerade annorlunda.
– Jag märkte fort att jag hade mer astma, och var mer tungandad. Det kändes svårare att andas. Just nu är jag i vecka 17, och tycker att jag att är lite nedsatt i andningen överlag, så jag funderar på att fråga min läkare om jag borde gå upp i dos, säger Andrea.

Fundersam kring mediciner

Hon har inte känt sig orolig för att ta astmamedicinerna, utan har mest känt att hon velat kolla upp med läkaren vad som gäller, och tänkt att hon får lita på den information hon fått.
– Däremot har jag varit lite mer osäker på allergimedicinen. Jag har inte riktigt velat ta antihistamin förebyggande. 
Hon har dock funderat över hur man ska tänka kring graviditet och mediciner generellt, och säger att det kanske spelar roll också att det är en medicin som man vet är så konkret viktig, eftersom man märker fysiskt att man blir sämre om man inte tar den. Hon jämför med när hon innan graviditeten tog antidepressiv medicin en period.
– Då var det lättare att man tänkte att “kan jag inte vara utan den här?”, men så har jag inte tänkt alls med astmamedicinen. Sedan finns det ju mycket annat man läser, som får en att fundera. Folk som provat alternativa metoder och säger att de blivit av med både astma och allergier, till exempel. Det är svårt att förhålla sig till sådant tycker jag, säger Andrea.

Illamående

En sak som gjort det lite svårare med medicineringen är att hon mått väldigt illa sedan hon blev gravid, och att det är svårt att veta om man fått i sig medicinen om man kräkts efter att man tagit den. 
– Man undrar liksom om medicinen åkte med upp: “Det där var nyponsoppan. Men det här smakar medicin. Jag får avvakta och se om jag behöver ta om den”, säger hon och skrattar.
Det är dock inte bara astman som blivit sämre i och med graviditeten. Andrea, som arbetar som stråkmusiker, har också märkt av sina allergier mer. I samband med en repetition inför en konsert fick hon till exempel en ovanligt kraftig allergisk reaktion.
– En i kören hade en tröja på sig under repetitionen, som hon tidigare haft i stallet. Hon hade tvättat den emellan, men det är möjligt att det var den jag reagerade på trots det. Då kände jag väldigt tydligt att jag borde ta medicinen.

Svårt att komma till specialist

Andrea tycker att hon har fått bra information och känt sig trygg, och att mödravården försäkrade sig på inskrivningssamtalet om att hon hade någon att prata med angående astman.
– Har jag frågor vänder jag mig helst till allergimottagningen, och hoppas att de har tid och möjlighet att svara på mina frågor, men det är väl så alla patienter känner. Jag vill ju inte ringa till vårdguiden, jag vill ju ringa min specialist! Men det är skrämmande att det är så svårt att få en tid hos specialisterna. 
När hon tidigare i höstas ringde till mottagningen, där hon varit patient sedan hon var sju år, hade de ingen tid kvar i år.
– När jag sa att jag är gravid kunde de ordna det genom att jag fick en återbudstid dagen efter, så det löste sig. Jag vet inte om det ger högre prioritet att man är gravid, men jag är verkligen glad att det fanns en lucka.

Text Susannah Elers Foto Johanna Norin

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php