Allergivänlig halloween

En turkos pumpa utanför dörren har blivit en växande trend över hela världen. Orsaken är The Teal Pumpkin Project, som har förändrat halloweenfirandet för många allergiska barn. I Sverige är projektet ännu relativt okänt, men kanske blir 2018 året då vi börjar fira allergivänlig halloween även här?

Det anglosaxiska halloweenfirandet har sakta men säkert blivit tradition också i Sverige. Så även det tillhörande fenomenet “bus eller godis”. Allt fler barn vill klä ut sig för att gå och knacka dörr och få godis. För barn med allergier, som inte kan äta okänt godis eller godis som kan ha kommit i kontakt med nötter, kan det här både vara farligt och omöjligt. Och även om man såklart kan följa med kompisarna ändå är det ju tråkigt att gå hem tomhänt, när de andra är glada över det de fått.

Småsaker istället för godis

Det här ville en mamma i Tennessee, USA ändra på. Becky Basalone, själv mamma till barn med allergier, tog 2012 initiativet till “the Teal Pumpkin Project”. Projektets tanke var att även de barn som inte kan äta godis på grund av till exempel allergier, sjukdomar eller annat också ska kunna få något på halloweenrundan. Hon bestämde att alla som hade något annat än godis, till exempel klistermärken, pennor, pengar, kulor eller andra småsaker att ge bort, kunde ställa ut en mörkt turkos (“teal”) pumpa för att visa att de var med i projektet.
Projektet växte fort i USA och Kanada, och spred sig snart även utanför Nordamerikas gränser. I dag kan man hitta de turkosa pumporna över en stor del av världen.
I USA har dessutom flera stora butikskedjor hakat på initiativet, och säljer allergivänliga småsaker som passar att ge bort istället för godis på halloween.

Hur deltar man?

Egentligen behöver man bara placera en turkos pumpa utanför dörren, och sprida vad det betyder, och erbjuda de halloweenfirande barnen något annat än ätbara gåvor, men man kan också välja att dessutom lägga till sin medverkan på en karta på projektets hemsida. Där går det också att ladda ner flyers att sätta upp på dörren, affischer, pysselmaterial och tips på vad man kan dela ut istället för godis.

Tips på allergisäkert firande

Bestäm i förväg var barnet ska knacka på och förbered dessa personer på att barnet kommer, genom att du själv förser dem med saker barnet tål. Det är självklart viktigt att förklara att detta måste förvaras separat.
Byt in godiset barnet får på halloweenrundan med kompisarna mot “säkert godis” eller något annat hemma efteråt. Var noga med att barnet vet att de inte ska äta av godiset under rundan. Följ med och ha koll! I USA använder en del familjer de påhittade figurerna “the Switch Witch”(“byteshäxan”), godisfén eller Storpumpan, som i likhet med tandfén dyker upp under natten och byter ut barnets halloweengodis mot en leksak.
Skippa ansiktmålandet! Många maskeradsmink som säljs i leksaksaffärer har visat sig innehålla allergiframkallande ämnen.
Sprid information om the Teal Pumpkin Project bland dina grannar, vänner och bekanta.

Här kan du läsa mer om the Teal Pumpkin Project (på engelska):
www.tealpumpkinproject.org

Här kan du lägga till din adress på projektets karta! https://www.foodallergy.org/education-awareness/teal-pumpkin-project/map

Text Susannah Elers Foto Pixabay