Alexandra har sin egen astmasköterska

Alexandra Ericsson går till en certifierad astma-, allergi- och KOL-mottagning med sin astma – och skulle inte byta vårdcentral för allt i världen.

Alexandra Ericsson bor i Kristianstad i Skåne. Hennes astma och allergier mot bland annat björkpollen, gräspollen och pälsdjur upptäcktes när hon var i 10-årsåldern.
– Jag tror att det var när jag spelade fotboll i trädgården. Plötsligt fick jag inte någon luft när jag försökte andas, så någon fick ge mig en påse att andas i. Jag kommer ihåg att det kändes väldigt obehagligt, berättar hon.
Lite senare fick hon komma till en läkare där hon fick sin astmadiagnos. Dessutom gjordes det pricktest som fastställde hennes allergier.

Certifierad mottagning

Idag är hon 26 år, spelar fortfarande fotboll – och går till privata Helsa vårdcentral i Bromölla med sin astma.
Mottagningen är sedan två år tillbaka en av de runt 60 vårdcentraler i Region Skåne som är certifierade astma- och KOL-mottagningar.
– Det fungerar mycket bra. Jag blir kallad runt 1–2 gånger om året för att kontrollera mina lungor, eller så ringer jag själv om jag känner att jag har behov av det. Det kan till exempel vara om jag tror att jag inte ligger helt rätt i medicineringen och att den behöver justeras.

Påverkar träningen

Hon har en egen sjuksköterska med särskild astma- och KOL-kompetens, som hon kan kontakta direkt för att få råd eller för att boka en tid. Vid ett besök får hon göra ett lungfunktionstest, en så kallad spirometri. Sedan går hon och sköterskan igenom hennes spirometrihistorik och pratar lite om hur astman fungerat sedan sist. För Alexandras del är det ofta fotbollen som kommer på tal, eftersom hon vid sidan om arbetet som mellanstadielärare spelar fotboll på division 3-nivå och tränar flera gånger i veckan. Eftersom astman är ansträngningsutlöst påverkas träningen av hur bra kontrollerad den är.
– Mottagningens astmasjuksköterska påminner mig om att börja ta mina pollenmediciner i god tid inför pollensäsongen så att min astma inte försämras. Och eftersom hon känner mig och mina lungor så pass bra kan hon lugna mig när jag blir orolig över astman, till exempel om den orsakat svårare anfall än vanligt. Det är en enorm trygghet att kunna få det stödet, säger hon.

Fungerar bra

Sköterskan är även noga med att visa hur alla nya mediciner fungerar och hur hon ska inhalera på rätt sätt.
När det funnits behov har Alexandra också remitterats vidare till specialistläkare, som när hennes luftrör nyligen försämrades och hon fick komma till specialist för utredning och lungröntgen.
Hur det skulle vara att gå till en vanlig vårdcentral utan astmamottagning – eller stå i kö för att få kontrollera lungorna hos någon av landets få specialister – vet hon inte. Alexandra Ericsson är mycket fäst vid sin astma- och KOL-sjuksköterska och har till och med följt med när sköterskan bytte från en annan vårdcentral.
– Jag har förstått att jag är lyckligt lottad som har en så bra kontakt och tycker att det är fantastiskt att det finns den här typen av specialiserade mottagningar. Läkare brukar ofta ha så bråttom under besöken och har därför inte alltid tid att svara på frågor. Men det känns som att sjuksköterskor, åtminstone den jag går till, istället brukat ta sig tid att svara på alla frågor – hur dumma de än är.

PERSONFAKTA
Namn: Alexandra Ericsson.
Ålder: 26 år.
Bor: Kristianstad.

Text Zandra Zernell Foto Emil Malmborg

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php