20 år på Södergården-Åre

Många är de gotlänningar som fått stifta bekantskap med Årefjällens skidbackar tack vare eldsjälarna Elisabeth och Göte Olsson och Rune Olofsson. Resorna dit har lockat nya medlemmar till föreningen.

I år var det 20:e året i rad som en busslast glada resenärer åkte hela vägen från Gotland till Södergården-Åre i Jämtland. En resa som tar en hel dag enkel väg. Och alla de 20 åren är det Elisabeth Olsson, ordförande i Gotlandsföreningen, hennes man Göte och styrelsekollegan Rune Olofsson som har hållit i resorna.
– Jag såg Södergården första gången när jag var där i egenskap av förbundsstyrelseledamot och undertecknade köpeavtalet, berättar Elisabeth. Sedan dess har Södergården legat mig mycket varmt om hjärtat.
Mellan 35 och 50 personer har de varit varje gång och åldersspannet har varit 1–73 år. Bussföretaget som anlitats ägs av en medlemsfamilj. De har sett till att bussen varit extra noga städad för dessa resor.
– Göte och jag har ansvarat för maten, mycket har vi handlat innan och tagit med oss, berättar Elisabeth. Rune har skött ekonomi, liftkort och skidhyrning.
Mycket mat blir det när alla ska ha frukost och middag. Lunch har var och en fått ordna själv. Deltagarna har delats in i matlag som fått ordna maten var sin dag och övriga dagar kunnat komma och sätta sig till dukat bord. Något som fungerat bra trots ibland många olika matallergier att ta hänsyn till.
– Det har blivit ett sätt att få lära sig om varandras allergier. Genom att bli indelade i grupper har man lärt känna varandra och snabbt känt gemenskap.

Alla ska kunna följa med
Förutom att åka skidor har man passat på att prova på andra trevliga aktiviteter som snöskoter, rensläde och after-ski. Och så det obligatoriska besöket på äventyrsbadet på Holiday Club i Åre den första dagen, efter en skön sovmorgon för att vila ut efter resan.
För att så många som möjligt ska kunna följa med har föreningen subventionerat en stor del av kostnaderna. För att få in pengar man har sålt bingolotter och sökt bidrag från Viktoriafonden och Astma- och Allergiförbundets Blomsterfond.
– Vi har alltid haft medlemmarnas bästa i tankarna och speciellt att barnfamiljer ska ha råd att kunna resa med.
Förutom skidresorna på sport- eller påsklovet har föreningen ibland även åkt till Södergården på sommaren. Då har man vandrat och till och med övernattat på fjället.
– Vi har fått många nya medlemmar tack vare att resorna har varit så populära.
Efter 20 år som researrangörer, hur gör ni nästa år?
– Södergården är bokad av Gotlandsföreningen vecka nio nästa år, men vi har sagt att nu får någon annan ta över, säger Elisabeth, men helt övertygande låter hon inte.

Text Lena Granström Foto Eva Björklund