– Effekten av resan sitter i länge

Att vistas i varm miljö, med havsluft och rätt luftfuktighet gör att Srecko Mitrovic mår bättre en lång tid framöver. Han är en av få astmatiker som har fått sin resa till solen bekostad av landstinget.

– Jag kan knappt vistas utomhus när det är riktigt kallt, säger Srecko Mitrovic, 68 år, som både har astma och lungsjukdomen KOL.
Han ska precis dricka sitt förmiddagskaffe, men fastnar i stället i sin egen berättelse om hur han troligen drabbades av sin andra sjukdom, KOL.
– Jag jobbade som maskinoperatör för plastmaskiner hemma i Huskvarna på 1980-talet. Ibland började maskinerna ryka och då andades man in giftiga gaser. Det var mycket damm som bildades också och jag märkte att jag började hosta, säger Srecko Mitrovic.
Att hostan hade med KOL att göra fick han veta långt senare. Men han märkte att både hostan och astman blev bättre efter familjens utlandssemestrar.
– Det var inget målmedvetet utan kortare semesterresor med barnen. Men när jag kom tillbaka till Sverige igen så kände jag att hostan och konditionen var förbättrad, säger han.

Fördel att prova

Han misstänkte att hans förbättrade hälsotillstånd hade med klimatet att göra.
– Jag frågade min läkare om det var bra för min KOL och min astma att visats i en annan miljö. Han svarade att det är en fördel att prova, berättar han.
Egentligen hade Srecko Mitrovic tänkt bekosta resan själv. Men då nämnde läkaren att Jönköpings landsting hade klimatresor till Teneriffa, så han ansökte och blev beviljad att åka.
Det var 2006 och under fyra veckor fick han vistas på anläggningen Vintersol på Teneriffa. Anläggningen är egentligen främst inriktad på rehabilitering av reumatiker, men några få astmapatienter beviljas också klimatresa dit varje år. Två år senare blev han beviljad resa till samma ställe ännu en gång.

Mindre besvärlig

På Vintersol får alla patienter ett anpassat rehabprogram. Man tränar i den takt man orkar.
– Det handlade om lättare träning i vattnet och gymnastik inomhus där man fick träna balans och styrka, minns han.
Hälsosam mat är också en del av konceptet. Men enligt Srecko Mitrovic är det framför allt vistelsen i rätt miljö som får honom att må bättre.
– Jag tror att klimatet, rätt luftfuktighet i samverkan med ämnena i havsluften är avgörande, säger han.
Bägge gångerna när han har återvänt efter rehabresan på Teneriffa har han upplevt astman som mindre besvärlig.
– Effekten håller i sig i runt två år och man vistas där i fyra veckor, säger han.

Andra utlösare

Förutom kall luft utlöses hans astma av parfymer och pollen samt hund och katt.
Förr kunde Srecko Mitrovic få ett astmaanfall när han till exempel vistades i ett köpcentrum, på grund av alla dofter från parfymer och djuraffärer.
– Då var jag tvungen att sätta mig och ta fram astmamedicinen och inhalera, berättar han.
Ibland kunde han få hostanfall och astmaanfall mitt i en butik.
– En gång tänkte butiksinnehavaren ringa en ambulans, minns han.
Men efter andra vistelsen på Teneriffa har Srecko Mitrovic inte haft några astmaanfall. Han vet inte om det har att göra med byte av medicin eller om effekten från klimatresan fortfarande sitter i.

 

PERSONFAKTA

Namn: Srecko Mitrovic
Ålder: 68 år
Bor: Huskvarna
Yrke: Tidigare lärare och maskinoperatör, numera pensionär
Intressen: Biodling

Text Maja Lundbäck

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php