– Alla ska kunna äta något på Belindas kafé

”Äppelmazariner. Kardemummakakor. Rabarberpajer. Biskvier. Matbröd. Pizza.
På Belindas kafé behöver man som matallergiker inte sitta med ett glas vatten. Dejana Rodikov bakar många godsaker som vem som helst kan äta.”

Det blev en utmaning mot alla odds. Dejana Rodikov, 30, har bakat så länge hon kan minnas. Hennes pappa och fastrar, som har sitt ursprung i Italien, har alltid bakat och redan i tioårsåldern drömde Dejana om att bli bagare. Men samtidigt har hon alltid varit sjuk.
– När man inte vet att man inte tål mjöl så går man bara och lider. Jag var alltid sjuk i skolan, men jag förstod inte varför. Jag hade problem med magen, ont i kroppen och var jättetrött, men ingenting hjälpte, säger hon idag.

Föll ihop

Dejana fortsatte att förverkliga sin dröm. Hon gick bageri- och konditorprogrammet och fick sedan sitt gesällbrev efter ett år på Burgårdens gymnasium, men samtidigt blev hon sjukare och sjukare. Efter avklarad utbildning fick hon jobb på ett stort industribageri. Mjöldammet yrde överallt och en dag ramlade hon bara ihop.
– Jag var sjukskriven i fyra år. Jag kunde inte återvända, men ingen hittade något fel. Jag hade ingen styrka i musklerna överhuvudtaget och läkarna talade om fibromyalgi.
Dejana tyckte inte att hon fick någon hjälp och till slut gick hon till en naturläkare som genast kände igen symtomen på allergi. Hon sa att Dejana skulle utesluta all mat som innehöll gluten. Det var första gången hon hörde talas om att man kunde vara överkänslig mot vanligt mjöl. Ingen hade talat om gluten tidigare, varken på utbildningen, på jobbet eller i sjukvården. Dejana provade och med tiden mådde hon allt bättre.
– Jag känner många med samma problem, men vet man inte att det finns gluten så vet man inte vad som är problemet. Utomlands känner man inte till det här. I dag är jag starkare än på mycket länge, men mitt immunförsvar är dåligt och jag kan inte stressa, min kropp orkar inte.

Kämpade för idéen

Snart växte tanken om att starta ett allergikafé fram. Men då mötte hon nästa hinder. Arbetsförmedlingen trodde inte på hennes idé. Dejana fick kämpa och argumentera länge innan hon lyckades övertyga dem att hon skulle klara det. Envisheten genomsyrar allt hon gör. Inte minst i bakningen.
– Jag har bestämt mig för att lyckas med det här. Jag experimenterar mig fram till något som fungerar och jag ger mig inte förrän jag lyckas. Innan jag fick min dotter så var bakningen nummer ett i mitt liv. Jag måste göra det för att känna mig levande.

Bakverken anpassas efter kunden

I dag är drömmen verklig. Dejana har sitt kafé, döpt efter dottern Belinda, tre år. Allt som hon säljer har hon hittat på själv med hjälp av rent naturligt gluten- och laktosfria råvaror från Mixwell. Hon anpassar bakverken helt efter kundens behov. Hon gör glutenfria lunchmackor, smörgåstårtor, pizzor. En avdelning är helt vegansäker. Framför allt vill hon att det ska vara så enkelt att även barn ska lyckas.
– Det är mitt önskemål, att barnen ska kunna äta något hos mig. Det kommer ibland barnfamiljer och då har deras barn ofta multiallergier, de kan inte äta nötter, mjöl, mjölk, ägg. Vad finns det då för dem? Jag försöker hjälpa dem och blir så glad när barn som aldrig fått äta en kaka kommer till mig och får smaka.
För att undanröja eventuella fördomar om hennes produkter så brukar Dejana låta alla som vill få smaka. Det smakar lika gott och ser ut som vilket kafé som helst eftersom Dejana lägger ner mycket tid på att hitta rätt ingredienser, rätt mängd och att det ska se vackert ut. I framtiden vill hon starta fler kaféer.
– Jag har ett utbud som inte finns någon annanstans och jag märker att många är nyfikna på hur jag gör. Längre fram hoppas jag på att kunna ta emot beställningar ett par dagar i förväg och kanske starta catering. Många människor åker långt för att komma hit. Det är en härlig känsla att alla kan äta vad de vill. När man startar ett allergikafé så är det för att hjälpa människor, jag gör det utifrån hjärtat.

Baka kafékakor hemma

Dejana Rodikov på Belindas kafé delar med sig av tre läckra recept på bakverk utan gluten, laktos, mjölk, ägg. På bagares vis väger hon ingredienserna. Har du ingen våg brukar det finnas omvandlingstabell i vissa kokböcker. Lycka till, önskar Dejana.

Recept : Dejana Rodikov

Mandelkubb

200 g vit sirap
130 g vegetabiliskt margarin
180 g kallt vatten
550 g Mixwells naturligt glutenfria mjöl
5 g bakpulver
10 g vaniljsocker
10 g bikarbonat
Smaksätt med bittermandelarom
Som garnering: pärlsocker

1. Blanda alla ingredienser och kyl ner.
2. Kubba upp till lagom stora bitar.
3. Tryck ner i pärlsocker.
4. Bakas i ugn 190-200 grader tills de blivit gyllenbruna.
Tips! Är degen för torr, tillsätt mera vatten. Det ska bli en smidig och lätt massa. Om så önskas, tillsätt något annat än bittermandelarom.

Rabarberpaj

230 g Mixwell naturligt glutenfria mjöl
110 g vegetabiliskt margarin
80 g socker
4 g bakpulver
cirka 70 g kallt vatten

Rabarberkräm:
ca 300 g rabarber
100 g blåbär
100 g plommon
socker efter behov och smak

Koka till en fast kräm och låt kallna.

1. Blanda alla ingredienser till en smidig deg.
2. Kyl en timme.
3. Kavla ut till en platta och ta ut runda mått.
4. Fyll med krämen och pensla runt kanterna med vatten och lägg på en platta till ovanpå.
5. Baka till gyllenbruna i ugn på 200 grader.

Choklad- och fruktmazarin

Till botten:
220 g vegetabiliskt margarin
150 g socker
260 g Mixwell naturligt glutenfria mjöl
ca 20 g kakao

Mazarinmassa:
220 g sojamjölk efter behov
210 g socker
85 g olja
340 g Mixwell naturligt glutenfria mjöl
8 g bakpulver

1. Blanda allt till en smidig smet utan klumpar och fyll på mazarinformen till tre fjärdedelar.
2. Baka i ugn 175 grader tills den känns torr ovanpå.

Glasyr:
florsocker och vatten
blåbär på toppen

1. Blanda ihop till en deg och kyl ner.
2. Fyll i mazarinform.
3. Tillsätt blåbär i botten.

Text Hans P.A. Karlsson