Tjong

Var gärna flera när du gör tjong eftersom att alla moment måste gå snabbt. Förvara gärna karamellerna i en burk med lock när dom är klara.

3 dl  strösocker
1,5 dl vispgrädde (av den man tål)
1,5 dl ljus sirap,
Röd/grön hushållsfärg, matolja(till marmorskiva och redskap).
Alla moment måste gå snabbt. Därför behöver man vara flera som hjälps åt, främst när karamellerna ska klippas, om man är ovan.
Blanda  socker, grädde  och sirap i en rymlig gryta (3 L).  Sätt i en termometer.
Koka kraftigt utan lock tills temperaturen är 150 grader, 12-15 minuter. Olja under tiden in marmorskiva eller bakplåt.
Häll den färdigkokta sockerlagen på marmorskivan/plåten  och låt den stelna lite.
Vik upp kanterna mot mitten några gånger med oljad degskrapa eller kniv. Så snart det går att ta i den heta massan, drag ut och vik ihop den med inoljade händer eller handskar. Arbeta så snabbt som möjligt.
Drag tills det börjar gå trögt. Drag sedan ut massan och klipp karameller snabbt med kraftiga saxar  över brickor och se till att de inte hamnar på varandra. Låt dem kallna.
Lägg karamellerna i en burk med lock.

Recept Anci Hamrén Foto Colourbox