Renare luft med växter

Vissa växter har en enastående förmåga att rena luften från föroreningar. Det är förstås bra för alla, men extra bra för dig med luftvägsbesvär.

Inomhusväxter är inte bara dekorativa, de ger oss även bättre och renare luft. Det forskade den amerikanska rymdfartsmyndigheten Nasa fram när de planerade att bemanna en bas på månen. De undersökte hur man kunde rena inomhusluften där astronauterna skulle bo och frågade sig därför hur jorden gör för att producera och bibehålla den rena luften. De kom fram till att svaret är tack vare växterna.

Jordens lungor

Amazonas regnskog sägs vara jordens lungor. De stora skogarna renar mängder med luft och vatten. Massor av olika växter och träd världen över fyller den mycket viktiga funktionen. Även hemmet kan behöva några lungor här och där. Kemiska utsläpp sker bland annat från rengöringsmedel, plaster, textilier, vissa byggmaterial, heltäckningsmattor och klorerat vatten.
Vissa växter är bättre än andra på att rena inomhusluften åt oss. En del växter avger dessutom mycket fukt och det är bra vid torr inomhusluft. Fukten gör även att den statiska elektriciteten minskar, så därför är det bra att ha växter på skrivbordet bredvid datorn. De fuktiga bladen hjälper också till med städningen då de samlar upp damm. Det är bra att duscha av bladen då och då. Här är växterna som gör gott i hemmet.

Guldpalm

Guldpalm

Guldpalmen är ofta rankad som en av de bästa inomhusväxterna när det gäller att minska halten av giftiga ämnen och den tillför även mycket fukt till luften. Guldpalmen är väldigt tålig och växer snabbt. Den har en förmåga att kunna flytta saltkoncentrationen till särskilda grenar som efter ett tag vissnar och ska då plockas bort. Den är en mycket bra investering för inomhusmiljön.

 

Spjutbräken

Den här växten är riktigt bra när det gäller att minska halten av luftföroreningar och den tillför även mycket fukt till inomhusluften. Spjutbräken kräver dock en del omsorg. Den ska vattnas och duschas regelbundet, annars gulnar bladen snabbt och ramlar av.

  Ormbunke

Ormbunke

Den här växten är ett bra alternativ till spjutbräken eftersom den har samma egenskaper utan att vara lika känslig för torr luft. Den klarar inomhusmiljön bättre, men vill precis som spjutbräken duschas och vattnas regelbundet.

 Fredskalla

Fredskalla

Fredskalla kan man välja om man vill ha mer än gröna blad. Växten får vackra vita blomblad. Framför det vita bladet sitter en gulaktig ”kotte” som man kan skära bort för att slippa pollen. Fredskallan har hög avdunstning och är dessutom väldigt bra på att ta bort giftiga ämnen i luften. Den här växten är giftig och bör därför inte stå inom räckhåll för små barn. Den kan även framkalla allergiska reaktioner.

 Krysantemum

Krysantemum

Det här är en växt med stort urval av blomformer. Den går att köpas året runt och finns i många olika färger. Bäst mår blomman om den vattnas regelbundet, får stå svalt och ljust, men ändå inte i direkt solljus. Den är en av de bästa blommande säsongsväxterna när det handlar om att minska halten av kemikaliska gaser i luften. När den har blommat inomhus kan du plantera ut den, om du gör det så ska det ske senast i augusti. Krysantemum är en fylld blomma och det har visat sig att sådana växter har betydligt mindre pollen och vållar därför mindre besvär för allergiker. Det gäller dock inte alla personer.

Gerbera

Gerbera

Gerbera har vackra blommor som i naturligt tillstånd är orangea, gula eller röda. Den här växten var en av de första som testades i Nasas undersökning och den visade sig vara effektiv i att både minska halterna av kemiska gaser i luften och att höja luftfuktigheten genom hög avdunstning. Även gerbera är en fylld blomma och kan därför eventuellt vara bättre för allergiker.

Murgröna

Murgrönan är en luftrenande, lättskött växt. Den har mörkgröna, ljusgröna eller tvåfärgade blad och används ofta som marktäckare i stora inomhusplanteringar. Växten är lättodlad och trivs i de flesta miljöer bara den slipper stå för varmt. Duscha den en gång i månaden så håller den sig fräsch och fin.

Fönsterfikus

Det här är en tålig växt som klarar sämre ljusförhållanden än de flesta krukväxter i den här storleken. För att behålla höjden på de större exemplaren kan de beskäras och detta görs på våren. Vintern är viloperiod för fikusen, så flytta den inte under denna period för då kan den tappa sina blad. För att få den här växten att trivas ska du duscha bladen ofta. Fönsterfikusen har mycket bra egenskaper gällande att avlägsna giftiga kemiska ämnen i inomhusluften.

Banddracena

Banddracena

Banddracena är den bästa av dracenorna på att rena inomhusluften. Den har även en bra förmåga att höja luftfuktigheten. Dracena är en av de växter som normalt inte ger allergiker besvär. Den vill gärna placeras ljust men klarar även lite mörkare växtplatser. Sorter som är helt gröna klarar mörkare hörn bättre än mönstrade, men växer då långsammare. Om man vill att bladmönstren ska synas ska man välja en ljus placering men inte i direkt sol för då kan det bli torra fläckar på bladen.

Svärmors tunga

Växten med det lite märkliga namnet klarar av att periodvis glömmas bort. Den drabbas sällan av sjukdomar eller skadedjur och är väldigt lätt att sköta. Nattetid tar den koldioxid från luften och producerar syre.

 Silverkalla

Silverkalla

Silverkallan är en bra växt om man vill pynta i badrummet. Den trivs där det är mörkt och fuktigt. Genom sina luftrenande egenskaper förbättrar den inomhusklimatet och den har ganska hög avdunstningsgrad. Tänk på att växten är giftig och kan bland annat orsaka hudirritation eller en allergisk reaktion om man är känslig.

 Ampellilja

Ampellilja

I Nasas forskningsresultat som publicerades 1984 visade sig Ampellilja vara en av de växter som har en bra förmåga att ta bort föroreningar i inomhusluften. Växten får smala skott och vita blommor som snabbt ersätts av luftskott. De kan användas för förökning. Den här växten orsakar vanligen inte några besvär hos allergiker.

Gullranka

Gullranka

Den här växten minskar halten av kemiska gaser i inomhusluften och har en hög avdunstningsgrad, vilket är välbehövligt särskilt under vintern då uppvärmningen av husen torkar ut luften. Den är lättskött, snabbväxande samt väldigt motståndskraftig mot skadedjur. Det gör den till en bra växt för den ovane.

Text Pernilla Wahlman Foto Pernilla Wahlman