Matbröd

Matbröd med variation

Av egen erfarenhet vet jag att allergier i allmänhet, men kanske mot livsmedel i synnerhet, är ett komplext handikapp. Ett livsmedel funkar ena gången, men inte nästa. Vad beror det på? Ja det kan vara så att man litat på ett visst märke, men så har tillverkaren upptäckt att en ingrediens kan bytas mot en annan för att produkten ska bli billigare. Aj då, där står vi som trodde att vi kunde vara trygga.
Så det gäller att alltid vara på sin vakt, läsa, läsa och läsa igen.Till detta finns tyvärr inga genvägar, utan det är något som vi får lära oss att förhålla oss till och det gäller naturligtvis även mina recept. Du måste själv granska. Men var inte rädd för att ändra och byta ut ingredienser i recepten. Kanske är det någon ingrediens du inte tål, testa och byt ut den mot något liknande som funkar för dig.Och du, var aldrig rädd för att fråga!

Denna gång kom ett önskemål från Ingalill Bjöörn om recept på bröd, gärna portionsbröd, som små brödbullar, tekakor eller liknande.
Detta är ett recept jag tycker är bra, just för att det är lätt att variera. Tillsätt kryddor efter önskemål, vitlök eller någon tesked oregano i degen är ju så gott till en sallad eller soppa. Naturell eller med lite anis och fänkål till frukost. Vill du ha frallor eller kanske något att rosta? Nackdelen är att degen är kladdig, men använd formar så är det mycket enklare.
Vi använder det själva mycket, eftersom det går att variera i både form och kryddning. Till grillkvällen tillsätter vi lite vitlök i degen, och till soppan beströr vi frallorna med lite grovt salt innan det gräddas. Som frukostbröd äter vi det okryddat som frallor eller rostat i limpskivor.

Matbröd
50 g mjölkfritt margarin, (Keju)
50 g jäst
1 l vatten
eventuellt 1 matsked kryddor, till exempel timjan eller riven lök/vitlök
1,5 msk salt
5 dl hirsflingor
2 dl rivet ( kokt) äpple eller morot
1 dl ren havre(Kan uteslutas, men öka då mjölmängden något och dubbla mängden pofiber)
2 msk pofiber
cirka 15 dl mjölmix, (till exempel 7,5 dl majsmjöl, 5,5 dl rismjöl, 2 dl potatismjöl och 3 tsk bakpulver, blanda dessa ingredienser till en egen mjölmix om det inte finns färdiga som du använder)
lite olja att smörja formarna med

Smält margarinet och blanda med vattnet. Låt nu degspadet bli ljummet, cirka 37 grader. Rör ut jästen med degspadet. Blanda ned övriga ingredienser i degvätskan och blanda väl, men väl den är ordentligt blandat ska du inte knåda längre.
Degen är kladdig, mer som en smet i konsistensen, vilket gör att det är bäst att grädda i formar. Till frallor gräddar jag i formar avsedda för amerikanska muffins (lite större) men vanliga bullformar går så klart bra också. Vill du baka limpor använder du en rak sockerkakasform eller formar avsedda för limpor.
Jäs under duk i 45 minuter.
Grädda frallor i 10-12 minuter i 225 grader. Limpor gräddas cirka 45 minuter i 175 grader.

Maria Eskel Foto Hemera