Dumplings

Gör dina egna dumplings med säsongens smaker blandat med asiatiska. Servera dem med dippsås och en krispig sallad eller lägg de ångkokta knytena i din favoritbuljong och gör en mättande soppa.

Dumplingsdeg

2,5 dl Semper finmix
1–1,5 dl vatten

Blanda mjöl och vätska i en bunke och knåda ett par minuter, tills degen fått en smidig konsistens och inte kladdar. Täck med en fuktad handduk och låt vila cirka 30 minuter. Knåda degen på nytt i cirka en minut. Dela i 4 lika stora bitar. Rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 bitar (för 24 dumplings).
Tryck ut varje bit till en platt kaka. Kavla, eller tryck ut till millimetertunna rundlar. Lägg 1 matsked av fyllningen i ena halvan av den cirkel du kavlat ut och vik över den andra halvan, kläm till och nyp ihop.
Dumplings kan tillagas på olika sätt, antingen genom att fritera, steka, koka eller ångkoka. Vid stekning och ångkokning: stek i lite olja i het panna för att få lite färg på båda sidorna, ångkoka sen i 5––6 minuter. Har man inget att ångkoka i, går det bra att hälla lite vatten, ett par millimeter, i stekpannan, sätta på ett lock och ångkoka i 5––8 minuter. Lägg något i botten på pannan så att knytena kommer upp en bit och inte ligger direkt i vattnet. Håll lite koll i pannan så att inte allt vatten försvinner, fyll då på.
Vid ångkokning: ångkoka direkt i 5––8 minuter. Även här går det att använda stekpanna med något i botten om man inte har något att ångkoka i.

Kantarellfyllning

2 dl hackade kantareller
1 schalottenlök
0,5 dl böngroddar
2––3 msk västerbottenost eller soja creem cheese
2 blad pakchoi
1 msk neutral olja eller sesamolja
salt
peppar
socker

Hacka kantarellerna, löken och pakchoien fint. Riv osten.
Fräs kantarellerna i olja till dess att vätskan gått tillbaka in i svampen. Dra ett par drag med pepparkvarnen över svampen och salta efter smak. Strö sedan en nypa socker över. Låt lök, pakchoi och böngroddar fräsa med i cirka en minut. Dra av stekpannan och blanda i osten.

Fläskfärsfyllning med asiatiska smaker

200 g fläskfärs
1 salladslök
1 tsk sesamolja eller neutral olja
0,5 msk fisksås eller 2––3 skivor bacon
0,5 msk soja
1 tsk riven ingefära
3 msk hackade vattenkastanjer
0,5 tsk risvinäger

Hacka salladslök och vattenkastanjer fint och riv ingefäran.
Fräs färsen i oljan tills den är genomstekt, lägg i salladslöken och risvinägern och fräs cirka en minut. Dra pannan från värmen och blanda ner vattenkastanjerna, ingefäran, fisksåsen, och sojan. Som alternativ till fisksås ta mer av sojan.
Som alternativ till fisksåsen kan du knapersteka 2––3 skivor rökt bacon, finhacka den och blanda i färsen för att få lite rökig sälta.

Sojasås med sting

1 dl soja
2 msk sesamfrön
2 msk honung
1 tsk riven ingefära
½ lime
1 vitlöksklyfta

Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull. Värm på svag värme så att honungen löser sig. Ställ att svalna.

Gurksås

0,5 dl kokande vatten
2 dl vinäger
1 dl socker
1––2 tsk salt
1 gurka
3––4 schalottenlökar
1 röd chili (valfritt)
2 msk hackad koriander

Blanda ihop vatten, vinäger, socker och salt koka upp och rör tills sockret löst sig.
Hacka gurkan i halvcentimeterstora bitar. Skiva löken tunt. Dela chilin och ta bort fröna och skiva även den. Hacka koriandern. Blanda ihop allt strax innan servering

Krispig sallad

vitkål
morötter
sockerärta
böngroddar
purjolök
ev. glasnudlar

Strimla och blanda i en snabb dressing med sesamolja, farinsocker, limejuice och eventuellt fisksås.

Tips
Det finns färdiga såser för dumplings. Ofta innehåller de sojasås och i sojasås finns det vete. Livsmedelsverket har analyserat gluten i olika sojasåser som deklarerade vete. Gluten påvisades inte i de ””klassiska”” sojasåserna. Det finns en smaksättningssås, Maggi Smaksättningssås eller Maggi dipping sauce, som ett alternativ, utan vete, som påminner om sojan.

Fisksås innehåller, som det låter, fisk, ofta ansjovis, som ersättning använd soja.
Det finns även recept på vegetariska varianter att prova sig fram med att hitta på internet.

Dumplings (på kinsesiska jiaozi): degknyten med fyllning, en kinesisk rätt
Dim Sum: en kinesisk måltidsform med olika små rätter där dumplings kan vara en
Wonton: små kinesiska knyten, tunnare deg än dumplings, äts ofta i soppa (wonton-soppa)
Gyoza: japanskt namn på fyllda degknyten

Text Linda Svensson Foto Jens Sølvberg