Apelsinkaka

Garnera gärna kakan med florsocker och syltat apelsinskal. Eller byt ut apelsinsaften mot lingonsylt och krydda kakan med kryddnejlika, ingefära och kanel så får du en god pepparkaka.

1 dl Pofiber
1 dl färskpressad apelsinsaft
1 dl sojamjölk
75 g mjölkfritt margarin
1 dl majsmjöl
2 dl glutenfri mjölmix
2 dl strö- eller råsocker
rivet skal av en apelsin
2 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
margarin och Pofiber till formen

Blanda Pofiber med apelsinsaft och sojamjölk. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Smält margarinet och rör ner tillsammans med Pofiberblandningen. Blanda allt till en slät smet. Häll den i smord och ströad form. Gädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter beroende på formens storlek. Låt kakan svalna i formen. Lossa kring kanterna och stjälp upp.

Tips: kakan kan glaseras med florsocker utrört i apelsinsaft och strös med syltat apelsinskal. Avrunnen sojabaserad yoghurt med rasp av apelsinskal är också gott till. Istället för apelsinsaft och skalriv kan man ta 1 dl lingonsylt, 1 tsk mald ingefära, 1 tsk mald kryddnejlika och 1 msk kanel så blir det en saftig och god pepparkaka.

Text Matilda Göransson Foto Colourbox