Viktigt med noggrann undersökning

Undersök ett bostadsobjekt noga, tipsar Joakim Lusensky från Mäklarsamfundet. Köparen har ett långtgående eget ansvar för att upptäcka fel i bostaden.

Bostadsköpare med astma eller allergi kan behöva undersöka objektet noga. Även om säljaren är ansvarig för att information om huset är korrekt har köparen själv ansvar för att upptäcka eventuella fel som går att hitta, såväl innanför som utanför huset.
– Många vet inte att köparen har en väldigt långtgående undersökningsplikt, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef vid Mäklarsamfundet.

God mäklarsed

Enligt god mäklarsed ska fastighetsmäklaren berätta det hen vet, eller borde veta, om bostadens skick som kan ha betydelse för en eventuell köpare. Vad som omfattas är däremot inte självklart. När husköpare efter tillträde märkt att närliggande byggnader gett ifrån sig starka lukter har det generellt ansetts falla under köparens undersökningsplikt.
– Det är alltså inget som kan åberopas mot säljare eller mäklare efter köpet.
Fastighetsmäklarinspektionen har även avskrivit ärenden där den invasiva växten parkslide vuxit i trädgården för att varken mäklaren eller säljaren känt till det.
– En fastighetsmäklare förväntas inte ha specialkunskaper inom botanik eller för den delen kunskaper om astma eller allergi. Därför måste man själv vara specialist på sitt område och göra de nödvändiga undersökningarna.
Att ha rökt eller haft pälsdjur betraktas inte, i juridisk mening, som fel i fastigheten. En fastighetsmäklare kan heller inte förväntas kunna svara på frågor om tidigare ägares leverne.
– Mäklaren bör i stället uppmana köparen att göra fördjupade undersökningar med hjälp av ett besiktningsföretag. Är man känslig är det viktigt att göra det.

Städning inför tillträde

Om köparen har särskilda krav på städning och sanering kan parterna bestämma att köparen själv låter utföra det mot ett avdrag på huspriset.
– Köpare och säljare behöver såklart vara överens om det. Samtidigt är det säljarens marknad just nu så om hen skulle tycka att köparen är besvärlig kanske man i stället säljer till någon som bara vill flytta in.

Text Angelica Berg Foto Colourbox

Relaterade artiklar

post-template-two-posts.php post-template-two-posts.php