– Vi peppar varandra

Freja Anckers är ordförande för Unga Allergiker sedan 2018. Med egen erfarenhet av svår astma vet hon vad det innebär att känna sig utanför och inte kunna delta på lika villkor som alla andra.

Freja Anckers är 21 år och bor och studerar i Uppsala, hon läser på psykologprogrammet. Som barn hade hon många olika matallergier, men de har växt bort med tiden. Kvar är pollenallergi, celiaki och – det värsta – en svår astma.
– Min mamma och jag flyttade till Teneriffa på grund av min astma. Till att börja med var vi där varje vinter och vår för att komma undan fukt, kyla och pollen, men det slutade med att vi bodde där helt i fyra år. Jag läste hela gymnasiet på distans där.
Freja Anckers gick med i Unga Allergiker, UA, när hon var 14 år. Året efter såg hon en förfrågan om att vara med och hjälpa till under en ungdomsfestival i Stockholm. Hon hakade på och det blev början på hennes aktiva engagemang i UA. Nu är hon alltså ordförande för organisationen.
– UA behövs för att det fortfarande innebär ett utanförskap för många att ha astma och allergi. Tillsammans vill vi jobba för att vi ska kunna delta som alla andra i samhället.
– Bland det viktigaste vi har gjort under mina år i styrelsen var nog när vi i somras startade debatten om intyg om specialkost i skolan. Och så att vi bidragit till lagen om rökförbud på fler platser i utemiljön. Jag längtar verkligen efter att det ska börja gälla den 1 juli. Senast i dag fick jag ett astmaanfall när jag väntade på tåget.
Hon mår ändå något bättre i sin astma nu, det är som att effekten av den långa utlandsvistelsen i ett gynnsammare klimat dröjer sig kvar.
– Förutom att vi arbetar med viktiga frågor har vi också mycket roligt i UA, vi får verkligen gemenskap, pepp och energi av varandra.

Det är gratis att bli medlem i UA. Läs mer på ungaallergiker.se.

Text Lena Granström Foto Johan Kindbom