Vårpyssel

Om du inte tål doften av påskliljor och andra blommor men ändå vill göra vårfint hemma finns stora möjligheter. Ta gärna hjälp av barnen så blir det en rolig pysselstund.

Påskliljor utan doft

Håller länge. Få blommor ger så mycket vårkänslor som påskliljan. Men det är också många som reagerar mot doften. Prova att tillverka egna liljor av silkespapper istället – då håller de hela våren! På blogg.101ideer.se/pysselliv tipsar pysslaren Anna Sjölund om söta påskliljor i silkespapper som är hyfsat enkla att göra själv (sök i sökrutan på allergivänliga påskliljor).

Körsbärsblommor av kaffefilter
Foto: Helena Lyth

Körsbärsblommor av kaffefilter

På bar kvist. Kvistar med körsbärsblommor i vas är vackert i vårljuset, men riset kan börja blomma när de ställs i vatten. Gör dina egna körsbärsblommor av kaffefilter och montera på torra kvistar eller ståltråd – både allergivänligt och hållbart. Steg för steg-instruktioner och fler pysseltips hittar du på inredningsbloggen Helenalyth.se (sök i sökrutan på körsbärsblommor+kaffefilter).

Färgglada glaskulor i klar glasvas

Foto: Colourbox

Mer än lek

Vacker dekoration. När snön smält bort från gatorna är det fritt fram för alla som vill spela kula. Men de små sten- och glaskulorna är även fina att lägga i en glasvas eller skål och ställa i fönstret, där vårsolen får glittra i kulorna. Ju fler färger och storlekar desto vackrare.

Pärlplatta i form av en stjärna

Foto: Colourbox

Ta hjälp av barnen

Fint i fönstret. Lägg pärlplattor tillsammans med barnen, stryk med strykjärn på plattornas baksida med bakplåtspapper emellan och häng de färgglada motiven i fönstret! På nätet (till exempel Pinterest) finns massor av gratis mönster för pärlplattor att ladda ner – sen är det bara att gå loss på blommor, fjärilar, glassar eller vad som helst som väcker dina vårkänslor. Glöm inte att spara hål för upphängningen.

Bokframsida Origami

Foto: Lind&Co

Vik egna fåglar

Öva fingerfärdigheten. Skapa din egen drömträdgård genom att vika växter, fåglar och insekter av papper i olika färger och mönster. I boken ”Origami: vik din egen trädgård” (Känguru, 2016) finns 40 origamiprojekt av olika svårighetsgrad. Perfekta att ställa på en bricka på bordet.

Text Zandra Zernell Foto Anna Sjölund